Ciclonul Ita a atins coastele de est ale Australiei

Puternicul ciclon Ita, cu rafale de vânt de până la 230 de kilometri pe oră, susceptibile că ar provoca pagube semnificative, a atins vineri seara coastele de ese ale Australiei, au anunţat autorităţile locale.

114 afișări
Imaginea articolului Ciclonul Ita a atins coastele de est ale Australiei

Ciclonul Ita a atins coastele de est ale Australiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zeci de mii de locuitori se aflau în adăposturi în noaptea de vineri spre sâmbătă, în apropierea ciclonului de categoria a doua (nivelul maxim este de 5).

Rafalele de vânt violente şi ploile abundente riscă să provoace inundaţii bruşte.

"Rafale de vânt violente atingând viteza de 140 de kilometri pe oră" sunt aşteptate, sâmbătă dimineaţa, în localităţile Cape Melville şi Cape Tribulation, au anunţat serviciile de meteorologie locale.

Ita, care se deplasează cu o viteză de 9 kilometri pe oră, urmează să se îndrepte spre sud-vestul Australiei, scăzând din intensitate spre dimineaţă, au precizat sursele citate.

Totuşi, rafale de vânt de până la 110 kilometri pe oră urmează să se abată, sâmbătă dimineaţa, asupra oraşelor Port Douglas, Cairns şi să atingă sudul localităţii Cardwell.

"Orice fenomen care depăşeşte (o viteză a rafalelor de vânt de) 80 de kilometri pe oră este periculos", a declarat pentru postul public ABC primarul din Cook Shire, Peter Scott

Ciclonul a provocat deja alunecări de teren la Cape Flattery, vineri seara, iar peste 30.000 de locuitori au fost evacuaţi din zonă.

Premierul statului Queensland, Campbell Newman, i-a avertizat pe locuitorii care deţin case construite înainte de 1985, când au intrat în vigoare noi norme de construire, că acestea ar putea să nu reziste ciclonului.

Ita se afla vineri la prânz la aproximativ 175 de kilometri nord-est de Cooktown. O zonă de alertă a fost instituită, de la Lockhart River, în nordul Queensland, şi până la Innisfail, în sud, înglobând Cairns, la nivelul Marii Bariere de Corali.

Ciclonii tropicali sunt frecvenţi în nord-estul Australiei, dar acesta este mai puternic decât Yasi, un ciclon uriaş care a devastat case şi recolte în această zonă, în urmă cu trei ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici