Cinci ani de la asasinarea lui Benazir Bhutto. Fiul fostului premier pakistanez se lansează în politică

Pakistanul comemorează joi cinci ani de la asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, în cadrul unor ceremonii în cursul cărora fiul său cel mare Bilawal îşi va putea "lansa" cariera politică în apropierea alegerilor naţionale prevăzute pentru primăvară.

571 afișări
Imaginea articolului Cinci ani de la asasinarea lui Benazir Bhutto. Fiul fostului premier pakistanez se lansează în politică

Cinci ani de la asasinarea lui Benazir Bhutto. Fiul fostului premier pakistanez se lansează în politică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Benazir Bhutto, premier al Pakistanului de două ori (1988-1990, 1993-1996), a fost asasinată la 27 decembrie 2007 după un miting politic la Rawalpindi, la scurt timp după întoarcerea sa din exil şi înaintea alegerilor.

Mii de persoane sunt aşteptate joi la Larkana, fieful familial din provincia meridională Sind, pentru a-i aduce un omagiu ultimei dintre "martirii" Bhutto, familie bogată de proprietari de terenuri care a dat Pakistanului primul său lider ales, Zulfikar Ali Bhutto, tatăl lui Benazir aflat la putere în perioada 1971-1977 şi spânzutat în anul următor de junta militară.

În prezent, Partidul Poporului din Pakistan (PPP), fondat de Zulfikar este nerăbdător să prezinte o a treia generaţie Bhutto, de unde interesul pentru comemorarea decesului lui Benazir pentru lansarea carierei fiului ei.

Bilawal Zardari-Bhutto, care este fiul actualului preşedinte Asif Ali Zardari, este deja liderul PPP aflat la conducerea coaliţiei guvernamentale, dar acest titlu este mai mult onorific. Formaţiunea sa ar putea să dispară la următoarele alegeri naţionale prevăzute în primăvară.

Tatăl său nu poate conduce partidul la aceste alegeri deoarece Constituţia pakistaneză cere ca şeful statului să fie neutru. Comemorarea morţii lui Benazir ar urma astfel să servească drept o rampă de lansare pentru cariera politică a fiului său, subliniază presa locală şi analiştii.

Bilawal, în vârstă de 24 de ani, nu poate teoretic să candideze pentru o funcţie de deputat dacă alegerile vor avea loc în primăvară deoarece vârsta minimă necesară pentru o astfel de candidatură este de 25 de ani.

El va putea totuşi să ralieze baza tradiţională a formaţiunii, să încerce să încarneze o "schimbare din interior", fiind împins în faţă la acest scrutin-cheie pentru consilidarea democraţiei în această ţară musulmană unde trei guverne civile au fost înlăturate prin lovituri de stat de la înfiinţarea sa, în 1947.

Fiul cel mare al lui Benazir va lua cuvântul joi, la comemorarea morţii mamei sale. Bilawal l-a acuzat deja pe fostul preşedinte Pervez Musharraf care a acuzat, la rândul său, talibanii pakistanezi.

Aceştia din urmă au respins acuzaţiile, dar ar putea comite un atentat pentru a umbri comemorarea morţii lui Benazir Bhutto, apreciază Saad Khan, un fost ofiţer al puternicelor servicii de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici