Cine este Alexei Navalnîi, principalul oponent al lui Putin

  • Alexei Navalnîi este avocat şi a apărut pe scena politică din Rusia în 2011
  • El a fost alături de Boris Nemţov unul din liderii protestelor din 2011-2013, cunoscute ca ”revoluţia de zăpadă”
  • Politicianul deconspiră prin investigaţii corupţii din aturajul lui Vladimir Putin
  • Navalnîi nu a fost admis să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018
  • În 2020, Alexei Navalnîi a desfăşurat o campanie împotriva modificării constituţiei de către Putin
2604 afișări
Imaginea articolului Cine este Alexei Navalnîi, principalul oponent al lui Putin

Cine este Alexei Navalnîi, principalul oponent al lui Putin

Politicianul rus Alexei Navalnîi, reţinut pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, este cunoscut ca principalul oponent al lui Vladimir Putin din ultimii ani. Navalnîi are 44 de ani, este căsătorit şi are doi copii. A apărut pe scena politică în 2011, alături de un alt opozant al preşedintelui rus, Boris Nemţov, fiind de mai multe ori arestat de procurorii ruşi.

Navalnîi este preşedintele partidului ”Rusia viitorului” şi fondatorul Fundaţiei Anti-Coripţiei. Opozantul lui Putin este cunoscut pentru investigaţiile prin care deconspiră schemele de corupţie ale apropiaţilor preşedintelui rus, inclusiv ale fostului preşedinte şi premier Dmitri Medvedev.

Politicianul a încercat să candideze la alegerile prezindeţiale din 2018, dar Comisia Electorală rusă a respins candidatura acestuia. În 2020, Alexei s-a opus modificării Constituţiei ruse, prin care Vladimir Putin obţine anularea mandatelor de preşedinte şi poate candida din nou în 2024.

Pe 20 august 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, numit novichok. El a fost transferat de urgenţă în Berlin, la o clinică privată pentru tratament. După două săptămâni, Alexei şi-a revenit din coma indusă şi a avut un regim de reabilitare. Preşedintele rus evită să pronunţe în cadrul conferinţelor numele lui Navalinîi. În utlima perioadă Putin îl numea pe Navalnîi ”pacientul din Berlin”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici