Cine este ministrul francez delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, care va discuta despre problema romilor

Un politician tenace şi discret, ministru delegat pe lângă ministrul francez al Afacerilor Externe, însărcinat cu Afacerile Europene, Bernard Cazeneuve, este aşteptat miercuri în România, alături de ministrul francez de Interne, Manuel Valls, pentru a discuta despre problema romilor.

302 afișări
Imaginea articolului Cine este ministrul francez delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, care va discuta despre problema romilor

Bernard Cazeneuve (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Născut la 2 iunie 1963 la Senlis (Oise), Bernard Cazeneuve a fost însărcinat cu Afacerile Europene începând din luna mai. Reales deputat în departamentul Manche, la 10 iunie, el a ocupat această funcţie şi în perioadele 1997-2002 şi 2007-2012, se arată în biografia sa publicată pe site-ul Guvernului francez.

Plasat în acest departament în 1992 de către François Mitterrand şi Laurent Fabius, Bernard Cazeneuve a pierdut o singură bătălie în cursul carierei sale politice. Este vorba despre alegerile legislative din 2002. Învins de Jean Lemière de la UMP, Cazeneuve s-a înscris în baroul din Cherbourg şi şi-a adunat forţele pentru a-şi pregăti revenirea, nota AFP în mai, după ce acesta a fost numit responsabil de Afacerile Europene în Guvernul condus de Jean-Marc Ayrault.

În rest, "băiatul-minune din Cotentin" a câştigat totul: cantonul Octeville (1994), apoi primăria din Octeville (1995), circumscripţia Cherbourg (1997), iar ulterior primăria marelui port normand, precum şi un loc în Consiliul regional al Normandiei Inferioare (2004).

Nu i-au fost străine nici funcţiile ministeriale. Consilier tehnic al secretarului de stat însărcinat cu relaţiile culturale internaţionale (în 1990), şef al cabinetului secretarului de stat pentru Afaceri Externe (1991), apoi secretar de stat pe problemele mării (1992), el se ocupă de dosarele privind navigaţia de agrement, de operaţiunile militare franceze din Rwanda, apoi din Golf, precum şi de instalaţiile nucleare. Ulterior a devenit unul dintre purtătorii de cuvânt ai lui François Hollande şi a fost prezentat drept ministeriabil, cu şanse de a ocupa portofoliul Apărării.

Discret ("timid", recunoaşte el), tenace, muncitor, Bernard Cazeneuve este un adept al politicii duse de Laurent Fabius, actualul ministru francez al Afacerilor Externe, care a ocupat funcţia de premier în perioada 1984-1986.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici