CNN: SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina

  • Statele Unite iau în considerare trimiterea unui efectiv numeros de nave de război în Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni, într-o demonstraţie de susţinere a Ucrainei pe fondul prezenţei militare crescute a Rusiei la graniţa de est a Ucrainei, a declarat pentru CNN un oficial al apărării.
  • NATO are acces la Marea Neagră prin intermediul a trei ţări: România, Bulgaria şi Turcia
13198 afișări
Imaginea articolului CNN: SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina

Cresc tensiunile în MareA Neagră: SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina

Marina SUA operează în mod obişnuit în Marea Neagră, dar o desfăşurare a navelor de război ar trimite acum un mesaj specific la Moscova că SUA urmăreşte îndeaproape situaţia, a spus oficialul.

SUA este obligată să acorde o notificare de 14 zile cu privire la intenţia sa de a intra în Marea Neagră în temeiul unui tratat din 1936, care acordă Turciei controlul strâmtorilor. Nu este clar dacă s-a trimis încă o notificare.

Convenţia de la Montreux (semnată în Elveţia, 1936), care stabileşte regulile prin care Turcia controlează stramtorile Dardanele si Bosfor, limiteaza drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagra. Actul precizează că navele de razboi ale statelor straine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone şi nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre.

Oficialul american a mai spus că Marina continuă să piloteze avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional peste Marea Neagră pentru a monitoriza activitatea navală rusă şi orice mişcare a trupelor din Crimeea.

Deşi SUA nu consideră cumularea forţelor ruseşti ca o postură pentru o acţiune ofensivă, oficialul a declarat pentru CNN că „dacă se schimbă ceva, vom fi gata să răspundem”. Evaluarea lor actuală este că ruşii organizează antrenamente şi exerciţii, iar serviciile de informaţii nu au indicat ordinele militare pentru acţiuni ulterioare, a spus oficialul, menţionând că sunt conştienţi de faptul că acest lucru s-ar putea schimba în orice moment.

Administraţia Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile crescânde dintre Ucraina şi Rusia. În ultimele săptămâni, preşedintele Joe Biden, secretarul de stat Tony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan au vorbit cu omologii lor ucraineni.

Joi, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt „profund îngrijorătoare”.

"Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de escaladarea recentă a agresiunilor ruseşti în estul Ucrainei, inclusiv de mişcările Rusiei la graniţa Ucrainei. Rusia are acum cel mai mare efectiv de trupe la graniţa Ucrainei din 2014", a declarat Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că este important „ca toate părţile să respecte Acordul de la Minsk” şi „ca integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei să fie respectate de Rusia”.

Joi, cancelarul german Angela Merkel a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să retragă trupele pentru a detensiona situaţia, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german.

La începutul lunii administraţia Vladimir Putin a precizat că poate transfera "cum doreşte" trupe pe teritoriul Rusiei, subliniind însă că forţele armate aflate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare.

Reprezentantul Preşedinţiei Rusiei a denunţat acţiunile "provocatoare" ale Ucrainei. "Nici noi, nici ţările europene şi niciun stat din lume nu ar vrea ca războiul civil din Ucraina să reizbucnească din cauza acţiunilor provocatoare ale armatei ucrainene", a declarat Dmitri Peskov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici