Comisia Europeană are o agendă nouă pentru combaterea terorismului. Precizările despre Europol

  • Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o nouă agendă privind combaterea terorismului, care prevede, printre altele, acordarea unui mandat mai puternic pentru Europol.
  • CE va acţiona în direcţia consolidării protecţiei victimelor actelor teroriste.
624 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană are o agendă nouă pentru combaterea terorismului. Precizările despre Europol

Comisia Europeană propune un mandat mai puternic pentru Europol pentru combaterea terorismului

Potrivit unui comunicat al CE, recentul val de atacuri de pe teritoriul european a fost un semnal de alarmă cu privire la faptul că terorismul rămâne un pericol real şi actual.

Agenda privind combaterea terorismului propusă de CE

Sunt vizate următoarele situaţii:

  • identificarea vulnerabilităţilor şi consolidarea capacităţii de anticipare a ameninţărilor
  • prevenirea atacurilor prin combaterea radicalizării
  • promovarea securităţii de la stadiul conceperii politicii în acest domeniu
  • reducerea vulnerabilităţilor pentru a proteja oraşele şi cetăţenii şi consolidarea sprijinului operaţional, a urmăririi penale şi a drepturilor victimelor pentru a răspunde mai bine atacurilor.

De asemenea, Comisia va acţiona în direcţia consolidării protecţiei victimelor actelor teroriste, inclusiv în direcţia îmbunătăţirii accesului acestora la compensaţii, dar şi pentru acordarea unui mandat mai puternic pentru Europol.

„Comisia propune astăzi consolidarea mandatului Europol, agenţia UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii. Având în vedere faptul că teroriştii abuzează adesea de serviciile oferite de societăţile private pentru a recruta adepţi, a planifica atacuri şi a disemina propagandă care incită la noi atacuri, mandatul revizuit va ajuta Europol să coopereze în mod eficace cu sectorul privat şi să transmită dovezi relevante statelor membre. De exemplu, Europol va putea acţiona ca punct focal în cazul în care nu este clar care stat membru are jurisdicţie. Noul mandat îi va permite, de asemenea, Europol să prelucreze seturi de date mari şi complexe; să îşi îmbunătăţească cooperarea cu Parchetul European, precum şi cu ţările partenere din afara UE şi să contribuie la dezvoltarea de noi tehnologii care să corespundă nevoilor în materie de aplicare a legii. Acesta va consolida cadrul Europol privind protecţia datelor şi controlul parlamentar efectuat de această agenţie”, se arată în comunicat.

„Prin Agenda privind combaterea terorismului, adoptată astăzi, consolidăm capacitatea experţilor de a anticipa noile ameninţări, ajutăm comunităţile locale să prevină radicalizarea, oferim oraşelor mijloacele necesare pentru a proteja spaţiile publice deschise printr-o bună proiectare a acestora şi ne asigurăm că putem răspunde rapid şi mai eficient la atacuri şi la tentativele de atacuri. Propunem, de asemenea, să acordăm Europol mijloace moderne prin care să sprijine ţările UE în anchetele pe care le efectuează”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici