Comunicaţiile suspectului de la Fort Hood, monitorizate înaintea producerii atacului

Autorul atacului armat de la Fort Hood îşi intensificase comunicaţiile cu un cleric yemenit american înaintea atentatului, vorbind despre transferuri clandestine de bani în străinătate şi alte măsuri premergătoare acţiunilor sale, relatează Washington Post.

12 afișări
Imaginea articolului Comunicaţiile suspectului de la Fort Hood, monitorizate înaintea producerii atacului

Comunicaţiile suspectului de la Fort Hood, monitorizate înaintea producerii atacului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comunicaţiile electronice dintre cei doi, obţinute de o unitate FBI din San Diego, au fost interceptate până în iunie, însă nu au fost transmise armatei, au declarat surse guvernamentale şi parlamentare americane. O parte dintre mesajele electronice au fost trimise biroului FBI din Washington, însă printre acestea nu se numără şi comunicaţiile interceptate în ultima perioadă.

Contactele lui Nidal Hasan cu imamul extremist Anwar al-Aulaqi au început cu discuţii de natură religioasă, dar au devenit mai concrete după ce suspectul s-a mutat în Texas, unde este acuzat pentru comiterea atacului soldat cu 13 morţi şi peste 30 de răniţi, au declarat surse citate de Washington Post.

Una dintre surse a precizat că cei doi discutau prin mesaje "criptice şi codificate" despre transferuri de bani în străinătate, prin modalităţi care să nu atragă atenţia autorităţilor. "Hasan devenise în mod clar mai radical către sfârşit şi avea discuţii legate de transferuri de bani şi finanţe", a afirmat sursa citată.

Conform surselor ziarului, corespondenţa dintre cei doi este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Aulaqi, supravegheat de mai mulţi ani de autorităţile americane, este considerat drept un susţinător al reţelei al-Qaida, care a inspirat mai mulţi suspecţi de terorism din Marea Britanie, Canada sau Statele Unite.

Hassan, împotriva căruia au fost formulate 13 capete de acuzare de omor cu premeditare, urmează să fie audiat pentru prima dată oficial sâmbătă, la spitalul din San Antonio unde este internat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici