Confruntări în Ierusalimul de Est, pe Esplanada Moscheilor

Confruntări au izbucnit miercuri pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului, în Ierusalimul de Est, iar forţe de ordine israeliene au intervenit pentru a dispersa manifestanţi mascaţi, a anunţat poliţia.

287 afișări
Imaginea articolului Confruntări în Ierusalimul de Est, pe Esplanada Moscheilor

Confruntări în Ierusalimul de Est, pe Esplanada Moscheilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Zeci de manifestanţi au aruncat cu pietre şi petarde către forţele de ordine, care au pătruns ulterior pe Muntele Templului (numele dat de evrei Esplanadei) şi au împins manifestanţii către interiorul moscheei", a declarat Luba Samri, o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Incidentele s-au extins în Oraşul Vechi, în vecinătatea locului sfânt, a constatat o jurnalistă AFP aflată la faţa locului.

În apropiere de Poarta Leilor, poliţişti au tras cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene asupra mulţimii adunate, inclusiv zeci de copii care se aflau în drum către şcoli din vecinătate.

Poliţişti, mobilizaţi cu sutele în Oraşul Vechi, survolat totodată de elicoptere, au trecut ulterior la împingerea mulţimii în afara Esplanadei Moscheilor, ale cărei căi de acces au fost blocate.

Motivele acestui nou val de furie nu erau clare. Însă extremişti evrei au îndemnat la o prezenţa masivă, miercuri, pe Esplanadă, în semn de susţinere faţă de Yehuda Glick.

Acest reprezentant al dreptei ultranaţionaliste care militează pentru dreptul evreilor de a se ruga pe Esplanada Moscheilor a fost rănit grav, prin împuşcare, pe 29 octombrie, la Ierusalim. Presupusul său agresor, un palestinian, a fost ucis a doua zi de către poliţişti israelieni.

Într-o atmosferă de tensiuni exacerbate, vizita anunţată de către activişti evrei pe Esplanadă este percepută de către musulmani ca o provocare suplimentară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici