Congresman american: Coreea de Nord ar fi capabilă să lanseze rachete nucleare. Pentagonul respinge ipoteza - VIDEO

Serviciile de informaţii militare americane apreciază că nord-coreenii ar putea fi în măsură să plaseze o focoasă nucleară pe o rachetă balistică, a afirmat joi un membru al Camerei Reprezentanţilor. Pentagonul a respins ipoteza, un înalt responsabil american declarând că Statele Unite "nu cred" că Phenianul este în măsură să lanseze o rachetă nucleară.

2171 afișări
Imaginea articolului Congresman american: Coreea de Nord ar fi capabilă să lanseze rachete nucleare. Pentagonul respinge ipoteza - VIDEO

Congresman american: Coreea de Nord ar fi capabilă să lanseze rachete nucleare. Pentagonul respinge ipoteza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consensul experţilor asupra capacităţilor nucleare nord-coreene este că Phenianul, care a realizat trei teste nucleare, nu se află la stadiul de miniaturizare necesar pentru a permite amplasarea unei astfel de arme pe o rachetă.

Însă joi, în cadrul unei audieri a secretarului Apărării Chuck Hagel şi a celui mai înalt grad militar american, generalul Martin Dempsey, un reprezentat republican din Colorado, Doug Lamborn, a dezvăluit un raport al serviciului de informaţii miliare american, Defense Intelligence Agency (DIA), sugerând contrariul.

"DIA apreciază cu siguranţă moderată că Nordul dispune de arme nucleare care ar putea fi amplasate pe rachete balistice. Cu toate acestea, fiabilitatea lor este scăzută", a declarat alesul, citând raportul finalizat, conform acestuia, "luna trecută".

Acest studiu este clasificat însă concluziile sale nu sunt, chiar dacă acestea nu fuseseră făcute publice, a pledat acesta.

"Eu nu l-am văzut şi aşa cum aţi spus, raportul nu a fost făcut public, aşadar nu ţin să îl comentez", a afirmat şeful statului major interarme, Martin Dempsey, care a fost întrebat de ales despre acest raport.

Solicitaţi de AFP, DIA şi Pentagonul nu au reacţionat până în prezent.

Întrebat la rândul său despre capacităţile balistice nord-coreene, liderul Pentagonului Chuck Hagel a susţinut că Phenianul nu are capacitatea să lovească teritoriul american.

Coreea de Nord a amplasat pe coasta sa orientală două rachete Musudan cu o rază teoretică de 4.000 de kilometri, care însă nu a fost testată. Eventuala lansare ar putea surveni în jurul datei de 15 aprilie, sau ar putea coincide cu vizita la Seul, prevăzută pentru vineri, a secretarului de Stat american John Kerry şi a secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici