Consilierii lui Obama au analizat în secret posibilitatea de a-l înlocui pe Biden cu Clinton în 2012

Principalii consilieri ai preşedintelui american Barack Obama au luat în considerare în secret să îl înlocuiască pe vicepreşedintele Joe Biden cu Hillary Clinton în tandemul democrat pentru alegerile din 2012, organizând mai multe sesiuni de focus-grup şi sondaje la sfârşitul lui 2011.

170 afișări
Imaginea articolului Consilierii lui Obama au analizat în secret posibilitatea de a-l înlocui pe Biden cu Clinton în 2012

Barack Obama, Joe Biden, Bill Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consilierii au conchis însă că, în pofida popularităţii lui Clinton, această mişcare nu i-ar oferi un impuls suficient lui Obama care să justifice o astfel de mutare radicală, relatează New York Times, în ediţia electronică.

Ideea înlocuirii lui Biden cu Clinton a circulat multă vreme, dar jurnaliştii Mark Halperin şi John Heilemann, în cartea lor intitulată "Double Down", furnizează o descriere detaliată a eforturilor din cercul restrâns al consilierilor lui Obama. Aceasta a fost prezentată de şeful de personal de atunci, William M. Daley, în pofida raporturilor personale strânse pe care acesta le avea cu Biden, un catolic irlandez şi veteran al politicii de la Washington.

"Când cercetările au venit în apropiere de sfârşitul anului, acestea au sugerat că includerea lui Clinton în tandem nu îi va creşte semnificativ şansele lui Obama", scriu autorii. "Biden a evitat un glonţ pe care nu l-a văzut niciodată venind - şi nu ar fi ştiut nimic despre aceasta dacă oamenii lui Obama ar fi păstrat secretul", adaugă ei.

Într-un interviu prin telefon, joi, Daley a mărturisit că a vrut să cerceteze ce ar fi însemnat această mişcare pentru Obama, a cărui popularitate, în scădere în toamna lui 2011, era la cel mai scăzut nivel din timpul mandatului său de preşedinte.

Dar cartea, obţinută de New York Times de la persoane din industria editorială, se concentrează pe cele două familii care s-au războit în cursa din 2008: Obama şi Clinton.

Chiar după ce Obama a numit-o pe Hillary Clinton secretar de Stat, el încă suporta cu greu să petreacă prea mult timp cu Bill Clinton. Obama l-a contactat rareori pe popularul său predecesor democrat în primii ani de preşedinţie, dar după înfrângerea partidului democrate în alegerile de la jumătatea mandatului, anturajul său a realizat că are nevoie de Bill Clinton, încă popular.

Când cei doi au jucat golf împreună în septembrie 2011, un efort depus de consilieri pentru a-i apropia, aceştia nici macar nu au terminat partida. Obama şi-a exprimat succint părerea despre Clinton faţă de un consilier: "Obama a făcut o grimasă şi a replicat: Îmi place ... cu măsură", scriu autorii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici