Consiliul de Securitate al ONU, criticat de 21 de organizaţii umanitare pentru un eşec în Siria

Un grup de 21 de agenţii umanitare critică, într-un raport, Consiliul de Securitate al ONU pentru că a eşuat să-şi implementeze rezoluţiile vizând o îmbunătăţire a situaţiei umanitare în Siria, catalogâd anul 2014 "cel mai negru an" al crizei, relatează DPA.

346 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU, criticat de 21 de organizaţii umanitare pentru un eşec în Siria

Consiliul de Securitate al ONU, criticat de 21 de organizaţii umanitare pentru un eşec în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul stabileşte că - în pofida celor trei rezoluţii adoptate de către Consiliu în 2014, prin care organismul a îndemnat la încetarea violenţelor asupra civililor şi acordarea unui acces ajutoarelor umanitare - situaţia din Siria a continuat să se înrăutăţească.

Peste 76.000 de persoane au fost omorâte anul trecut, bilanţul total al războiului civil ajungând la 220.000 de morţi de la începutul conflictului, în urmă cu patru ani.

Numărul persoanelor care trăiesc în zone izolate, în care accesul este dificil, a crescut la 4,8 milioane, de la 2,3 milioane în 2013.

Organizaţiile mai subliniază în raport că finanţarea ajutoarelor umanitare destinate atât Siriei, cât şi ţărilor din regiune care găzduiesc 3,8 milioane de refugiaţi sirieni, a atins 57% din necesar în 2014, faţă de 71% cu un an înainte.

"Realitatea amară este că acest Consiliu de Securitate a eşuat să-şi implementeze rezoluţiile", a subliniat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului norvegian pentru refugiaţi.

"Anul trecut a fost cel mai negru an în acest război îngrozitor. Părţile implicate în conflict au acţionat cu impunitate şi au ignorat solicitările Consiliului", a adăugat el.

Printre organizaţiile semnatare ale raportului se află Oxfam, Save the Children, World Vision International şi Syria Relief Network.

Conflictul sirian a început prin proteste faţă de preşedintele Bashar al-Assad, pe 15 martie 2011. Peste 220.000 de persoane au fost ucise de atunci, iar 12 milioane de oameni au nevoie, în prezent, de ajutor umanitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici