Consiliul de Securitate al ONU îi îndeamnă pe egipteni la "reţinere maximă"

Membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite au îndemnat toate părţile implicate în conflictul din Egipt să "dea dovadă de reţinere maximă", a declarat joi preşedinţia argentiniană a Consiliului, la încheierea consultărilor privind criza din Egipt.

63 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU îi îndeamnă pe egipteni la "reţinere maximă"

Consiliul de Securitate al ONU îi îndeamnă pe egipteni la "reţinere maximă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În declaraţia de presă de la încheierea acestor consultări cu uşile închise, ambasadoarea argentiniană Maria Cristina Perceval a adăugat că cele 15 state membre ale Consiliului "regretă pierderile umane", cerând încetarea violenţelor şi înregistrarea unor progrese pe calea "reconcilierii naţionale".

În opinia membrilor Consiliului, "este important ca violenţele din Egipt să înceteze, iar toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere maximă", a afirmat ea, adăugând că cele 15 state membre sunt de acord în ce priveşte "necesitatea de a pune capăt violenţelor şi de a înregistra progrese vizând reconcilierea naţională" în Egipt.

Perceval a subliniat că aceste afirmaţii nu reprezintă "declaraţii oficiale" ale Consiliului, ci "comentarii" care reflectă conţinutul discuţiilor între cele 15 state. Argentina deţine în august preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate.

Potrivit diplomaţilor, prin această organizare, Consiliul a fost capabil să reacţioneze rapid la criză fără a fi nevoie de negocierea treptată a unui text şi să depăşească unele divergenţe. Rusia şi China au respins într-o discuţie ideea de a negocia o declaraţie formală. Moscova şi Beijingul sunt, ca de obicei, reticente faţă de intervenţia în afacerile interne ale statelor suverane.

"Cel mai important este că forul ONU a reuşit să trimită rapid mesajul de reconciliere şi reţinere", a declarat un diplomat occidental.

Această reuniune a avut loc la solicitarea comună a Franţei, Marii Britanii şi Australiei, pentru a reacţiona la dispersarea sângeroasă a susţinătorilor lui Morsi de către forţele de ordine egiptene, soldată miercuri cu aproximativ 600 de morţi şi criticată de către comunitatea internaţională.

La începutul reuniunii, secretarul general adjunct al ONU Jan Eliasson, în absenţa secretarului general Ban Ki-moon, plecat într-un turneu în Orientul Mijlociu, i-a informat pe ambasadorii celor 15 state membre cu privire la situaţia actuală din Egipt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici