Consiliul Europei a îndemnat Turcia să evite "escaladarea violenţei"

Consiliul Europei (CoE) a îndemnat duminică Turcia să evite "orice escaladare suplimentară a violenţelor", după o zi de la evacuarea în forţă a ultimului bastion al manifestanţilor, la Istanbul.

230 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei a îndemnat Turcia să evite "escaladarea violenţei"

Consiliul Europei a îndemnat Turcia să evite "escaladarea violenţei" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îndemn toate părţile să continue dialogul", a scris într-un comunicat secretarul general al organizaţiei paneuropene Thorbjorn Jagland, adăugând că "orice escaladare suplimentară a violenţei este necesar să fie evitată".

În perspectiva normelor "juridic constrângătoare" impuse de Convenţia europeană a drepturilor omului, care se aplică Turciei, orice restrângere a libertăţii de reuniune "trebuie să fie prevăzută prin lege, necesară într-o societate democratică", a subliniat Jagland.

Astfel, "în cazul în care forţele de securitate trebuie să intervină în forţă, această intervenţie trebuie să fie strict adaptată şi necesară".

Autorităţile sunt obligate să asigure "desfăşurarea paşnică" a manifestaţiilor şi "securitatea tuturor cetăţenilor", subliniază secretarul general al CoE.

Pe de altă parte, Berlinul a îndemnat Turcia să respecte "libertatea de a manifesta şi de exprimare", a scris într-un mesaj postat duminică pe Twitter Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Guvernului.

"Guvernul german avertizează din nou că libertatea de a manifesta şi de exprimare trebuie să fie garantate, (iar) cetăţenii paşnici trebuie să fie respectaţi", a adăugat Seibert, reacţionând faţă de ultimele evenimente din Turcia.

În alt mesaj, el s-a pronunţat în favoarea "continuării dialogului" în Turcia, adăugând că "Guvernul german îndeamnă, din nou, toate părţile, la raţiune".

Două dintre principalele sindicate turce au lansat duminică un apel la o grevă generală, începând de luni, pe teritoriul întreguii Turcii, în semn de protest faţă de violenţele comise de poliţie împotriva manifestanţilor care se opun premierului Recep Tayyip Erdogan.

Germania găzduieşte cea mai importantă comunitate turcă pe teritoriul Uniunii Europene (UE), iar în această ţară au avut loc mici manifestaţii de solidaritate cu opozanţii Guvernului islamo-conservator condus de Erdogan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici