PROTESTELE DIN TURCIA: Erdogan susţine că era de datoria sa să "cureţe" piaţa Taksim. Două sindicate fac apel la grevă generală

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică seara că era de "datoria" sa să "cureţe" piaţa Taksim din Istanbul, după intervenţia poliţiei, sâmbătă seara, împotriva ultimului bastion al manifestanţilor care îi cereau demisia. Două sindicate principale din Turcia au anunţat duminică o grevă generală începând de luni în toată ţara pentru a denunţa violenţele poliţiei împotriva manifestanţilor care se opun premierului Recep Tayyip Erdogan.

1039 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN TURCIA: Erdogan susţine că era de datoria sa să "cureţe" piaţa Taksim. Două sindicate fac apel la grevă generală

PROTESTELE DIN TURCIA: Erdogan susţine că era de datoria sa să "cureţe" piaţa Taksim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am spus că am ajuns la capăt. Că a devenit insuportabil. Ieri, operaţiunea a fost desfăşurată şi (piaţa Taksim şi parcul Gezi) au fost curăţate (...) era datoria mea de premier", a declarat Erdogan, în cadrul unei reuniuni publice a partidului său la Istanbul.

"Nu vom abandona această piaţă teroriştilor", a afirmat el, referindu-se la drapelele sau banerele unor mişcări politice interzise care au fost desfăşurate în piaţa Taksim.

"Această ţară nu este un pământ obişnuit. Nu puteţi organiza reuniuni peste tot unde doriţi. Puteţi să faceţi acest lucru acolo unde este autorizat", a subliniat şeful Guvernului, amintind că parcul Gezi şi piaţa Taksim nu sunt "proprietatea privată" a manifestanţilor.

În cadrul discursului său, Erdogan, al cărui partid islamo-conservator a ajuns la putere în 2002, a apărat acţiunea poliţiei şi le-a dat întâlnire contestatarilor la alegerile municipale din martie 2014. "Dacă nu vreţi să ne mai vedeţi la putere, soluţia există: alegerile", a declarat el.

După două săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale, poliţia a intervenit sâmbătă seara pentru a evacua în forţă parcul Gezi şi piaţa Taksim din Istanbul, provocând confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari.

Două sindicate principale din Turcia fac apel la grevă generală începând de luni

"Intrăm în grevă mâine (luni) în toată ţara, cu (sindicatul) DISK şi alte organizaţii", a declarat Baki Cinar, purtătorul de cuvânt al KESK. Medici, ingineri, arhitecţi şi detinşti se alătură apelului la grevă.

Organizaţiile sindicale cer, de asemenea, încheierea "imediată" a violenţelor poliţiei.

Aceste sindicate au organizat deja o grevă miercuri, după o operaţiune în forţă a poliţiei pentru evacuarea a zeci de mii de manifestanţi din piaţa Taksim din Istanbul.

Acest prim apel la grevă generală a fost prea puţin urmat. Confederaţia sindicală a muncitorilor revoluţionari (DISK) revendică 420.000 de membri şi Confederaţa sindicală a salariaţilor din sectorul public (KESK) 250.000 de membri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici