Construirea a 20 de locuinţe în Ierusalimul de Est, aprobată de municipalitatea israeliană

Municipalitatea israeliană a Ierusalimului şi-a dat aprobarea finală pentru construirea a 20 de locuinţe în locul unui hotel palestinian din Ierusalimul de Est, a anunţat, marţi seară, o parte a presei israeliene.

61 afișări
Imaginea articolului Construirea a 20 de locuinţe în Ierusalimul de Est, aprobată de municipalitatea israeliană

Construirea a 20 de locuinţe în Ierusalimul de Est, aprobată de municipalitatea israeliană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest anunţ a fost făcut în momentul în care prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu preşedintele american Barack Obama la Casa Albă.

Potrivit postului public de radio şi site-ului Ynet, municipalitatea Ierusalimului a dat toate autorizările necesare pentru distrugerea hotelului Shepherd din cartierul palestinian Sheikh Jarrah, pentru a permite construirea a 20 de locuinţe destinate unor familii de israelieni.

Acest proiect a fost lansat de milionarul evreu Irving Moskowitz, care finanţează mai multe organizaţii ultranaţionaliste al căror scop declarat este de a încuraja instalarea de israelieni în cartiere arabe din Ierusalimul de Est, anexat de Israel.

Aprobarea municipalităţii intervine în momentul în care Netanyahu încearcă în Statele Unite să aplaneze criza provocată de anunţul construirii a 1.600 de locuinţe într-un alt cartier din Ierusalimul de Est, anunţ făcut în timpul vizitei efectuate în urmă cu două săptămâni în regiune de vicepreşedintele american Joe Biden.

Postul public de radio a precizat că municipalitatea Ierusalimului şi-a dat în iulie 2009 acordul de principiu pentru proiectul imobiliar şi că antreprenorii au plătit taxele necesare pentru a începe lucrările.

Mişcarea Pacea Acum, opusă colonizării, a denunţat această operaţiune. "Municipalitatea Ierusalimului conduce o politică independentă care are consecinţe dezastruoase pentru şansele de a ajunge la un acord cu palestinienii", a declarat Hagit Ofran, un oficial al acestei oragnizaţii. "De fapt, Benjamin Netanyahu, nu reuşeşte să controleze municipalitatea, astfel încât colonizarea continuă", a afirmat ea.

Municipalitatea a denunţat ceea ce ea a calificat drept "provocare". "S-a vrut să se aducă un prejudiciu vizitei premierului în Statele Unite", a afirmat un purtător de cuvânt al primăriei, citat de postul public de radio. Potrivit acestuia, "după ce toate taxele au fost plătite, autorizaţiile de începere a construcţiilor sunt acordate automat".

Anterior, Netanyahu s-a menţinut ferm în privinţa Ierusalimului, părând să nu acorde o importanţă prea mare nemulţumirii preşedintelui Obama.

"Dacă americanii susţin cererile nerezonabile prezentate de palestinieni privind oprirea construcţiilor în Ierusalim, procesul politic riscă să fie blocat timp de un an", declarase Netanyahu.

"Poporul evreu a construit Ierusalimul în urmă cu 3.000 de ani şi poporul evreu construieşte Ierusalimul în prezent", a afirmat liderul Guvernului israelian luni, în faţa AIPAC, principalul grup de influenţă american proisraelian. "Ierusalimul nu este o colonie. Este capitala noastră", a adăugat el.

Aceste declaraţii ameninţă eforturile americane de relansare a procesului de pace, a afirmat, marţi, Autoritatea Palestiniană.

Statul evreu a cucerit Ierusalimul de Est în timpul Războiului de Şase Zile în 1967, anexarea sa ulterioară nefiind recunoscută de comunitatea internaţională. Palestinienii vor să transforme această parte a Oraşului Sfânt în viitoarea lor capitală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici