Controale "indecente" la un aeroport din Budapesta. Stewardesele şi piloţii fac plângeri

Însoţitori de bord şi piloţi care operează curse de pe Aeroportul Internaţional Ferihegy din Budapesta depun plângeri la ombudsman-ul pentru drepturile omului, acuzând personalul de securitate al aeroportului de abuz sexual, a anunţat joi portalul Index.hu.

188 afișări
Imaginea articolului Controale "indecente" la un aeroport din Budapesta. Stewardesele şi piloţii fac plângeri

Controale "indecente" la un aeroport din Budapesta. Stewardesele şi piloţii fac plângeri (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Plângerile vizează măsurile de securitate atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţii din rândul personalului, implicând verificări corporale "nepotrivite" şi alte proceduri "indecente", afirmă Index.hu, citând scrisori din partea angajaţilor companiei aeriene ungare Malev.

Însoţitoarele de bord au fost, uneori, conduse în toaletele aeroportului, unde li s-a cerut să se dezbrace pentru controlul de securitate.

Una dintre angajate are un blog, iar până în prezent a prezentat 19 cazuri despre ceea ce ei susţin că este un "asalt indecent" şi o încălcare a vieţii private.

Un angajat al aeroportului a declarat, sub protecţia anonimatului, că verificările de securitate ale aeroportului, inclusiv examinarea orificiilor corpului, sunt obligatorii în zone de înaltă securitate (SRA) şi sunt necesare pentru ca aeroportul să îşi poată recăpăta statutul de aeroport "sigur" din punctul de vedere al securităţii.

Aeroportul Ferihegy a pierdut acest statut în iulie, când nu a reuşit să treacă un test al Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI).

Aceeaşi sursă a argumentat că ofiţeri din cadrul OACI ar putea încerca să "treacă" ceva, într-un sutien sau un articol de acest fel, un lucru imposibil de detectat, în condiţiile în care nu are loc o verificare corporală. De asemenea, reglementările stipulează ca aceste verificări să fie efectuate de persoane de acelaşi sex cu persoana verificată.

O însoţitoare de bord a declarat că sutienul i-a fost verificat de mai multe ori de personalul de securitate şi că femeile care poartă fuste sunt, uneori, luate într-o cameră separată, unde sunt supuse unor examinări "inutil de scrupuloase". Aceste verificări sunt mult mai riguroase în comparaţie cu cele de pe aeroporturile altor state membre ale zonei Schengen, a adăugat ea.

Un oficial a declarat că operatorul aeroportului respectă regulile sindicatelor privind efectuarea unor examinări stricte asupra angajaţilor. Majoritatea angajaţilor aeroportului au înţeles şi au acceptat modificările, a adăugat el.

Doar poliţia are dreptul să efectueze verificări corporale "invazive" şi doar dacă au fost stabilite motive suficiente în acest sens, a continuat el.

În opinia sa, un demers către ombudsman este "lipsit de sens", atât timp cât este sigur faptul că el nu poate respinge prevederi ale Uniunii Euopene (UE) privind securitatea aeroporturilor.

Biroul ombudsman-ului a confirmat că a primit o scrisoare care conţine plângerile şi a anunţat că va examina dacă este de competenţa sau autoritatea sa să declanşeze o investigaţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici