Conversaţiile din carlinga avionului prezidenţial polonez, greu de reconstituit

Conversaţiile membrilor echipajului înregistrate la bordul aeronavei prezidenţiale poloneze a lui Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit la 10 aprilie în Rusia, sunt acoperite de zgomote şi sunt dificil de reconstituit, a anunţat luni Comisia aviatică interguvernamentală.

16 afișări
Imaginea articolului Conversaţiile din carlinga avionului prezidenţial polonez, greu de reconstituit

Conversaţiile din carlinga avionului prezidenţial polonez, greu de reconstituit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cuvintele sunt acoperite de zgomote şi există numeroase porţiuni care trebuie să fie restaurate" în vederea încercării de a suprima zgomotele, a anunţat comisia într-un comunicat.

"Specialişti polonezi sunt aşteptaţi la Moscova pentru a participa la eforturile de identificare a vocilor membrilor echipajului", a adăugat aceasta.

Avionul de tip Tu-154, care-l transporta pe preşedintele Kaczynski, soţia acestuia şi alţi oficiali polonezi politici şi militari de rang înalt, s-a prăbuşit încercând să aterizeze, în condiţii de ceaţă densă, lângă Smolensk (la aproximativ 430 de kilometri vest de Moscova), provocând moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.

Piloţii polonezi au ignorat instrucţiunile controlorilor ruşi de trafic aerian, care le-au recomandat să aterizeze la Moscova sau la Minsk, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Delegaţia poloneză se afla în drum către Katin, lângă Smolensk, pentru a participa la o ceremonie organizată la mormintele celor 22.000 de ofiţeri polonezi care au fost executaţi în urmă cu 70 de ani, în aprilie 1940, de poliţia stalinistă.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, citată luni de cotidianul polonez Dziennik-Gazeta Polska, înregistrările realizate de una dintre cutiile negre ar arăta că pasagerii şi-ar fi dat seama de iminenţa catastrofei, în ultimele lor momente de viaţă.

Preşedintele Lech Kaczynski şi soţia acestuia, Maria, au fost înmormântaţi duminică la Cracovia, în sudul Poloniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici