Coreea de Nord intenţionează să fabrice o rachetă mai puternică, după eşecul de vineri: Cercetătorii şi inginerii nu vor renunţa niciodată

Lansarea unei rachete nord-coreene, săptămâna trecută, face parte dintr-un program spaţial demarat de către regimul comunist pentru "dezvoltarea sa economică", fiind destinat dezvoltării unei rachete mai puternice, a anunţat luni o publicaţie pro-regim.

761 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord intenţionează să fabrice o rachetă mai puternică, după eşecul de vineri: Cercetătorii şi inginerii nu vor renunţa niciodată

Coreea de Nord intenţionează să fabrice o rachetă mai puternică, după eşecul de vineri: Cercetătorii şi inginerii nu vor renunţa niciodată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un oficial nord-coreean care participă la acest program demarat anul acesta a afirmat, sub protecţia anonimatului, că Phenianul intenţionează să dezvolte o rachetă mai puternică decât Unha-3, cea care a explodat vineri, la două minute de la decolare, conform publicaţiei japoneze Choson Sinbo.

"Cercetătorii şi inginerii (nord-coreeni) nu vor renunţa niciodată" în pofida eşecului lor, a susţinut Choson Sinbo.

Preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, a avertizat luni în legătură cu posibilitatea unei înarmări care ar putea ruina regimul comunist, afectat de o lipsă puternică de alimente.

"Coreea de Nord îşi poate imagina că ar putea ameninţa lumea şi promova unitatea sa internă datorită armelor nucleare şi rachetelor, în timp ce în realitate trebuie să treacă de alte pericole mult mai mari", a declarat Lee Myung-bak. "Am văzut clar cum Uniunea Sovietică s-a prăbuşit începând înarmarea".

Phenianul a eşuat vineri lansarea unei rachete pentru a pune pe orbită a unui satelit civil de observare terestră.

Acest fiasco a costat regimul comunist aproximativ 850 de milioane de dolari (652 milioane de euro), cu care putea cumpăra 2,5 milioane de tone de grâu hrănind timp de şase ani cei aproximativ şase milioane de nord-coreeni aflaţi în dificultate, a susţinut şeful statului sud-coreean.

Coreea de Nord a fost afectată de foamete în anii '90, perioadă în care sute de mii de oameni au murit.

"Singura modalitate de supravieţuire a Coreei de Nord este să renunţe la armele nucleare şi să coopereze cu restul ţărilor în sensul reformei şi a deschiderii", a adăugat Lee Myung-bak.

Occidentalii şi aliaţii lor asiatici, Japonia şi Coreea de Sud, acuză Phenianul că deţine bombe nucleare şi că a făcut câteva teste atomice pentru a face mai multe bombe atomice în miniatură pe care apoi să le ataşeze pe rachete.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici