Coreea de Nord nu pare să se pregătească pentru un test nuclear

Imagini din satelit recente sugerează că Phenianul nu este pregătit încă să pună în aplicare ameninţarea de a efectua un test nuclear, au dezvăluit joi cercetătorii americani, citaţi de AFP.

144 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord nu pare să se pregătească pentru un test nuclear

Coreea de Nord nu pare să se pregătească pentru un test nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coreea de Nord, acuzată de încălcări grave ale drepturilor omului, a ameninţat că va efectua al patrulea test nuclear după votarea la ONU a unei rezoluţii care cere Consiliului de securitate să sesizeze Curtea Penală Internaţională.

Dar imaginile prin satelit recente din Punggye-ri, principala sa instalaţie unde au loc experimente atomice, nu dezvăluie niciun semn revelator care să anunţe un astfel de test, explică specialiştii de la Institutul americano-coreean de la Universitatea Johns Hopkins pe site-ul lor de Internet 38 Nord.

"Pe baza acestui nivel scăzut de activitate (...), este puţin probabil ca Phenianul să desfăşoare un test nuclear în următoarele două sau trei luni", scriu ei.

Cercetătorii subliniază că pregătirile au fost vizibile cu multe luni înaintea ultimului test nuclear efectuat de Coreea de Nord în februarie 2013.

Noile imagini arată că lucrările sunt în curs la Punggye-ri. Dar este vorba în principal de "operaţiuni de mentenanţă" şi de "pregătire globală a zonei pentru viitor", afirmă cercetătorii.

Consiliul de Securitate al ONU va trebui să examineze în decembrie situaţia drepturilor omului în Coreea de Nord după adoptarea, luna trecută, de către Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii care cere sesizarea justiţiei internaţionale.

Rezoluţia, neconstrângătoare, se bazează în mare parte pe un raport ONU publicat în februarie, care conchide, după o lungă anchetă, că au fost încălcate grav drepturile omului în Coreea de Nord, prin abuzuri "fără egal în lumea contemporană".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici