Japonia şi UE cer ONU o anchetă pentru "crime împotriva umanităţii" comise de Coreea de Nord

Japonia şi Uniunea Europeană, ignorând ameninţările cu represalii făcute de către Phenian, au prezentat joi ONU un proiect de rezoluţie prin care îndeamnă la deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanităţii comise de Coreea de Nord.

492 afișări
Imaginea articolului Japonia şi UE cer ONU o anchetă pentru "crime împotriva umanităţii" comise de Coreea de Nord

Japonia şi UE cer ONU o anchetă pentru "crime împotriva umanităţii" comise de Coreea de Nord (Imagine: HEPTA)

Textul a fost prezentat unui comitet al Adunării Generale, în profida presiunilor exercitate de Phenian.

"Nu putem ignora suferinţa poporului din Coreea de Nord", a declarat diplomata italiană Emilia Gatto.

Deşi Phenianul a afirmat că vrea să coopereze cu Uniunea Europeană şi ONU, situaţia drepturilor omului în această ţară provoacă o "profundă îngrijorare", a adăugat ea.

"Regretăm că nu a avut loc nicio ameliorare substanţială pe teren", a subliniat Gatto.

Proiectul de rezoluţie propus este susţinut de 48 de state. Textul condamnă gravele încălcări ale drepturilor omului în Coreea de Nord şi îndeamnă la deschiderea unei anchete penale în baza elementelor prezentate într-un raport al ONU din februarie.

Ca răspuns la acest proiect de rezoluţie, diplomatul nord-coreean Kim Song şi-a exprimat regretul că Uniunea Europeană şi Japonia au ales "calea confruntării".

El a avertizat că dacă rezoluţia va fi adoptată, orice cooperare în domeniul drepturilor omului va fi "pierdută pentru totdeauna".

Raportul Comisiei ONU de anchetă asupra situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord a conchis, în februarie, că "încălcări sistematice, extinse şi grosolane ale drepturilor omului au fost şi sunt comise de către Republica Populară Democratică Coreeană".

Seulul şi Washingtonul au salutat acest raport, însă Beijingul, principalul aliat al Phenianului, a anunţat că se opune sesizării CPI, o acţiune care vizează judecarea unor lideri nord-coreeni pentru crime împotriva umanităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici