Coreea de Sud creează un comitet prezidenţial însărcinat să acţioneze pentru REUNIFICAREA celor două Corei

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a anunţat marţi crearea unui comitet în subordinea sa, însărcinat să elaboreze "strategii sistematice şi constructive" în vederea reunificării celor două Corei.

584 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud creează un comitet prezidenţial însărcinat să acţioneze pentru REUNIFICAREA celor două Corei

Park Geun-hye (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acest comitet multidisciplinar de experţi urmează să acţioneze în vederea promovării dialogului şi schimburilor intercoreene în vederea reunificării, în contextul în care Seulul şi Phenianul nu au semnat un tratat de pace după armistiţiul din 1953.

"Este necesar să pregătim reunificarea, care va deschide calea către o nouă eră în peninsulă", a declarat Park Geun-hye într-o intervenţie televizată prin care a marcat un an de mandat prezidenţial.

Crearea acestui comitet pentru reunificare coincide cu o destinere recentă în relaţiile celor două Corei, după luni de tensiune extremă.

Începând din decembrie 2012, regimul nord-coreean a efectuat un tir experimental de rachetă cu rază lungă de acţiune (o rachetă balistică, potrivit Washingtonului) şi un test nuclear, a închis în mod unilateral un complex industrial intercoreean şi a continuat dezvoltarea principalei instalaţii de testare nucleară.

Tirul de rachetă i-a adus Phenianului un nou val de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU, susţinute inclusiv de către singurul său partener regional, China.

Între timp, Coreea de Nord a redeschis complexul Kaesong şi a acceptat reluarea reuniunilor unor familii despărţite de război, suspendate în 2010.

Regimul caută să relanseze negocierile în cadrul Grupului Celor Şase (cele două Corei, China, Japonia, Rusia şi Statele Unite) în vederea obţinerii unui ajutor economic internaţional, în schimbul unei încetări a programului nuclear.

În opinia preşedintei sud-coreene, Coreea de Sud va beneficia enorm de pe urma reunificării, mulţumită unei combinări a expertizei tehnice sud-coreene şi formidabilelor resurse naturale din Coreea de Nord.

Reunificarea este de mult timp un obiectiv oficial al ambelor Corei, însă opinia publică sud-coreeană este tot mai reticentă din cauza prăpastiei socio-economice şi politice care desparte cele două ţări surori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici