Corlăţean: Ucraina trebuie să-şi decidă viitorul sugestia de federalizare din partea Rusiei nu ajută

Ucraina trebuie să-şi decidă singură organizarea internă şi viitorul european, a declarat, luni, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, subliniind că sugestii din exterior, precum propunerea de federalizare venită din partea Rusiei, nu ajută procesul politic din această ţară.

261 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Ucraina trebuie să-şi decidă viitorul sugestia de federalizare din partea Rusiei nu ajută

Corlăţean: Ucraina trebuie să-şi decidă viitorul sugestia de federalizare din partea Rusiei nu ajută (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Întrebat care este poziţia României faţă de o eventuală federalizare a Ucrainei, Titus Corlăţean a precizat că poziţia Bucureştiului s-a fundamentat în permanenţă pe principii importante ale dreptului internaţional care "vizează necesitatea ca toţi actorii internaţionali să respecte integritatea teritorială, suveranitatea, independenţa Ucrainei".

Totodată, şeful diplomaţiei a declarat că Federaţia Rusă trebuie să înceteze imediat "orice formă de sprijin, începând cu sprijinul militar, pentru separatiţii proruşi din Ucraina de Est".

"Ucraina însăşi şi nimeni altcineva din exteriorul statului ucrainean (trebuie) să-şi decidă, în mod liber, şi viitorul european, dar şi să găsească printr-un dialog politic inclusiv în interiorul Ucrainei, să-şi decidă formula care să asigure stabilitatea acestui stat, securitatea statului. Discuţiile legate de federalizare au fost lansate de Federaţia Rusă. România consideră că Ucraina însăşi, şi nimeni altcineva, trebuie să-şi decidă formula de organizare internă, poate fi o mai mare descentralizare, pot fi mai multe competenţe acordate autorităţilor locale, regionale, dar este atributul forţelor politice interne ale Ucrainei, printr-un dialog politic inclusiv, să găsească această soluţie", a afirmat Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Apărării, Mircea Duşă.

Ministrul Afacerilor Externe a mai subliniat că este nevoie ca în regiunea estică a Ucrainei să fie stopat conflictul militar, pentru a ajuta procesul politic de la Kiev.

"De aici solicitarea constantă a partenerilor europeni, euroatlantici ai României, a noastră, în formulele UE, NATO, adresate Federaţiei Ruse, solicitări foarte clare, să stopeze imediat orice formă de sprijin, politic şi militar, pentru separatişti, pentru că această condiţie va permite lansarea cu adevărat a procesului politic intern. Mai departe, nu credem că sugestii din exterior sau solicitări, poziţii din exterior, federalizări ar ajuta acest proces politic", a punctat Corlăţean.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici