Costul operaţiunilor SUA în Irak, Afganistan şi Pakistan ar putea depăşi 4.000 de miliarde dolari

Costul total al operaţiunilor americane în Irak, Afganistan şi Pakistan va depăşi 4.000 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât suma autorizată până acum de Congres în cei zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001.

236 afișări
Imaginea articolului Costul operaţiunilor SUA în Irak, Afganistan şi Pakistan ar putea depăşi 4.000 de miliarde dolari

Costul operaţiunilor SUA în Irak, Afganistan şi Pakistan ar putea depăşi 4.000 de miliarde dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit The Independent, această cifră rezultă dintr-un studiu realizat de Universitatea Brown. Conform studiului, suma de 1.300 de miliarde de dolari aprobată oficial de Congres reprezintă doar o parte din cheltuielile totale pentru operaţiunile militare din aceste ţări.

Dacă ar fi calculate şi dobânzile la împrumuturile contractate pentru finanţarea operaţiunilor şi cele 400 de miliarde cheltuite pentru măsurile antiteroriste luate pe plan intern, costul total se situează deja între 2.300 şi 2.700 de miliarde de dolari. Iar dacă sunt luate în calcul şi viitoarele operaţiuni, costurile ajung la 4.400 de miliarde de dolari.

Un studiu din 2008 realizat de specialiştii Linda Bilmes şi Joseph Stiglitz anticipa că operaţiunile militare vor depăşi 3.000 de miliarde de dolari.

Diferenţa este că situaţia economică a Statelor Unite s-a înrăutăţit considerabil între timp, în contextul recesiunii şi creşterii deficitului bugetar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici