Cota de popularitate a lui Erdogan, în scădere din cauza crizei politice

Cota de popularitate a premierului turc Recep Tayyip Erdogan a scăzut brusc de la începutul scandalului politico-financiar, la mijlocul lui decembrie, care afectează grav Guvernul, potrivit unui sondaj publicat joi.

278 afișări
Imaginea articolului Cota de popularitate a lui Erdogan, în scădere din cauza crizei politice

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit acestui sondaj, realizat de institutul Metropoll, numai 39,4 la sută dintre persoanele chestionate aprobau activitatea premierului turc în ianuarie, faţă de 48,1 la sută în decembrie 2013 şi 71,1 la sută în decembrie 2011.

Dacă alegerile legislative în Turcia ar avea loc astăzi, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) condus de Erdogan ar obţine 36,3 la sută din sufragii, urmat, cu 23,6 la sută din voturi de Partidul Republican al Poporului (CHP) şi 12,6 la sută de Partidul Acţiunea Naţională (MHP), relevă sondajul institutului Metropoll.

AKP a câştigat cu o majoritate alegerile generale din 2011, obţinând aproape jumătate din numătul total de voturi (49,8 la sută).

De asemenea, 42,2 la sută dintre respondenţi au respins ipoteza unui "complot" apărat de Erdogan şi au apreciat că criza politică actuală a fost provocată doar de anchetele judiciare care vizează persoane apropiate Guvernului. De asemenea, 24,9 la sută dintre persoanele chestionate afirmă că această criză relevă o "tentativă de lovitură" de stat împotriva regimului.

Aproximativ 60 la sută dintre turci consideră că aceste anchete sunt justificate, faţă de 26,5 la sută dintre respondenţi care cred contrariul.

În plus, 59,7 la sută dintre persoanele chestionate sunt convinse de intenţia puterii de a înăbuşi investigaţiile în curs.

Din contră, 57,3 la sută dintre respondenţi consideră, la fel ca Erdogan, că mişcarea predicatorului musulman Fethullah Gülen constituie un "stat în stat". Premierul acuză organizaţia lui Gülen de intenţia de a-l destabiliza înainte de alegerile municipale de la sfârşitul lui martie şi cele prezidenţiale, prevăzute pentru august 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici