Crearea "Parlamentului Basarabiei" în oraşul ucrainean Odesa generează temeri la Kiev şi Chişinău

Un "parlament popular al Basarabiei" a fost creat în oraşul ucrainean Odesa, generând temeri privind apariţia de noi clivaje atât la Kiev cât şi în Republica Moldova, informează publicaţia Nezavisimaia Gazeta, citată de site-ul agenţiei Sputnik.

924 afișări
Imaginea articolului Crearea "Parlamentului Basarabiei" în oraşul ucrainean Odesa generează temeri la Kiev şi Chişinău

Crearea "Parlamentului Basarabiei" în oraşul ucrainean Odesa generează temeri la Kiev şi Chişinău (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O nouă zonă problematică se conturează prin această măsură în Ucraina, mai precis în sud-vestul ţării.

"Parlamentul popular al Basarabiei" a fost format de minorităţi etnice în scopul obţinerii autonomiei teritoriale, potrivit anunţului făcut de Dmitri Zatuliveter, preşedintele entităţii.

Republica Moldova, care a constituit cea mai mare parte a fostului teritoriu Basarabia, este îngrijorată de iniţiativa din Odesa, care vizează zone situate la frontiera cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Iniţiativa din Ucraina este susţinută de Mihail Formuzal, liderul provinciei autonome moldovene Găgăuzia.

Administraţia prooccidentală de la Kiev, confruntată deja cu un conflict militar în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugask şi cu pierderea Crimeei, a anunţat că urmăreşte cu atenţie situaţia de la Odesa.

"Iniţiativa de la Odesa nu depăşeşte cadrul legal. Membrii congresului instituţional evocă necesitatea finanţării din bugetul public a instituţiilor de învăţământ ale minorităţilor bulgară, găgăuză, moldoveană şi poloneză", explică analistul Vitali Kulik, directorul Institutului ucrainean pentru Afaceri Civice.

"Au fost evocate şi chestiuni de cooperare transfrontalieră, inclusiv probleme umanitare. Aceste lucruri nu au stârnit temeri. Nu acelaşi lucru se poate spune despre invitaţii la eveniment - Sviatoslav Proinov, din cadrul partidului bulgar Ataka, şi Mihail Garbuz, liderul Patrioţilor Moldoveni. Partidul Ataka este cunoscut pentru orientarea antiucraineană, iar invitaţii moldoveni pentru ideile extremiste", notează Kulik.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici