Criminalul nazist de război Erich Priebke a decedat

Fostul căpitan SS Erich Priebke, condamnat la închisoare pentru crime de război şi care a împlinit 100 de ani la sfârşitul lunii iulie, a decedat vineri la Roma, a anunţat presa.

183 afișări
Imaginea articolului Criminalul nazist de război Erich Priebke a decedat

Criminalul de război nazist Erich Priebke a decedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Erich Priebke, care a fost condamnat în 1998 în Italia la închisoare pe viaţă pentru participarea la masacrul de la Peşterile Ardeatine, în martie 1944, era de mai mulţi ani arestat la domicilui la Roma, în apartamentul avocatului său.

Potrivit presei, avocatul a declarat că fostul căpitan, care nu şi-a exprimat niciodată vreun regret în urma acestui masacru, a lăsat "un interviu scris şi o înregistrare video ca testament uman şi politic".

În timpul masacrului de la Peşterile Ardeatines, 335 de ostatici civili, dintre care 75 de evrei, au fost executaţi cu un glonţ în ceafă, ca represalii faţă de un atac al rezistenţei înpotriva unei unităţi a SS.

Aniversarea centenarului său, la sfârşitul lui iulie la Roma, a fost marcată de tensiuni, poliţia arestând şapte activişti neonazişti care voiau să îşi arate susţinerea faţă de Erich Priebke.

O contramanifestaţie a avut loc şi în faţa domiciliului fostului căpitan SS în prezenţa câtorva zeci de persoane care fac parte din organizaţia evreiască Proiectul Dreyfus.

Fostul ofiţer nazist a fost demascat şi arestat în 1994 în Argentina, unde petrecuse peste 40 de ani în linişte, şi a fost extrădat în Italia în anul următor.

În 1999, i s-a permis ca, din motive de sănătate, să îşi ispăşească pedeapsa la domiciliu, după cum prevede legea italiană pentru condamnaţii care depăşesc o anumită vârstă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici