CRIZA DIN EGIPT: Mohamed Morsi a fost plasat în arest la domiciliu. Preşedinţia denunţă o "lovitură de stat". Armata l-a demis pe Morsi

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a fost plasat în arest la domiciliu, afirmă surse citate de ABC News. Surse citate de Televiziunea publică egipteană afirmă că armata a intervenit pentru securizarea instituţiilor principale imediat după expirarea ultimatumului. Armata egipteană i-a comunicat preşedintelui Mohamed Morsi la ora 19.00 (20.00, ora României) că nu se mai află în funcţie, afirmă surse citate de ziarul Al-Ahram.

2485 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN EGIPT: Mohamed Morsi a fost plasat în arest la domiciliu. Preşedinţia denunţă o "lovitură de stat". Armata l-a demis pe Morsi

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Mohamed Morsi denunţă o lovitură de stat militară şi lansează apel la calm

Mohamed Morsi a declarat că planul prezentat de armată este o "lovitură de stat care conţine toate elementele".

"Preşedintele îndeamnă egiptenii să opună rezistenţă în mod paşnic acestei lovituri de stat militare, aşa cum va face şi el", a declarat un consilier al acestuia.

"Armata nu are nicio autoritate pentru a lua astfel de hotărâri", a continuat oficialul citat.

"Este o lovitură de stat care conţine toate elementele", a declarat Morsi pe Twitter.

UPDATE: Armata egipteană l-a demis pe Mohamed Morsi - presă

Armata egipteană i-a comunicat preşedintelui Mohamed Morsi la ora 19.00 (20.00, ora României) că nu se mai află în funcţie, afirmă surse citate de ziarul Al-Ahram.

"Preşedintele Mohamed Morsi nu mai face parte din procesul decizional", a confirmat presa oficială egipteană.

Consilierii prezedenţiali şi mişcarea Fraţii Musulmani au denunţat o "lovitură de stat militară".

UPDATE Opoziţia egipteană va prezenta, cu aprobarea armatei, un plan pentru depăşirea crizei - presă

Liderul opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, împreună cu clerici religioşi musulmani şi creştini, vor prezenta, cu aprobarea armatei, "o foaie de parcurs" pentru depăşirea crizei politice, anunţă agenţia MENA.

Mohamed ElBaradei va prezenta planul de tranziţie alături de Marele Imam Ahmed Al-Tayeb, liderul comunităţii sunnite, şi de Patriarhul Tawadros, liderul Bisericii Copte a Egiptului.

Forţele opoziţiei denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani.

UPDATE Blindate ale armatei egiptene, mobilizate la o manifestaţie a susţinătorilor lui Morsi

Zeci de blindate ale armatei egiptene au fost trimise la o manifestaţie a susţinătorilor preşedintelui Mohamed Morsi, la Cairo.

Potrivit agenţiei oficiale Mena, blindatele au fost mobilizate în zona Nasr City, în cartierul Heliopolis şi în apropierea Universităţii din Cairo.

UPDATE Mohamed Morsi îşi desfăşoară activitatea într-o unitate a serviciilor de securitate - surse

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, s-a deplasat de dimineaţă la o unitate a Gărzii Republicane din Cairo, unde îşi desfăşoară în prezent activitatea, afirmă unul dintre consilierii săi, precizând că unitatea a fost încercuită de blindate ale armatei.

Consilierul Yasser Haddara a declarat că nu ştie cu certitudine care este statutul juridic al preşedintelui.

UPDATE Mohamed Morsi denunţă o "lovitură de stat militară", dar face apel la calm

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a îndemnat cetăţenii să opună rezistenţă în mod paşnic "loviturii de stat militare", conform unui consilier al acestuia, citat de Reuters.

UPDATE Informaţii contradictorii despre situaţia lui Mohamed Morsi. Preşedinţia denunţă o "lovitură de stat"

Informaţiile privind plasarea în arest la domiciliu a preşedintelui Egiptului, Mohamed Morsi, nu pot fi confirmate, situaţia juridică a acestuia nefiind cunoscută.

Un consilier al Preşedinţiei a declarat că în Egipt are loc în acest moment o "lovitură de stat militară".

Surse citate de Televiziunea publică egipteană afirmă că armata a intervenit pentru securizarea principalelor instituţii imediat după expirarea ultimatumului. În acest context, Morsi ar fi fost plasat în arest la domiciliu.

Alte surse afirmă însă că preşedintele şi alţi lideri ai mişcării Fraţii Musulmani au primit doar interdicţii de călătorie în străinătate.

Miercuri, preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a propus "formarea unui guvern de coaliţie şi de larg consens", în contextul expirării ultimatumului armatei.

Ultimatumul armatei a expirat miercuri, iar Statul Major militar a avertizat că va impune propria "foaie de parcurs" dacă preşedintele islamist va ignora "revendicările poporului".

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a exclus, marţi seara, o plecare anticipată de la putere, declarându-se pregătit să îşi "dea viaţa" pentru păstrarea "legitimităţii" şi cerând armatei să îşi retragă ultimatumul, care expiră miercuri.

În cursul nopţii, 16 persoane au murit într-un atac comis împotriva unei reuniuni a islamiştilor pro-Morsi în apropierea universităţii din Cairo, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Alte şapte persoane au fost ucise în alte confruntări din capitală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici