PROTESTELE din EGIPT: Mohamed Morsi propune formarea unui "guvern de larg consens"

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, propune "formarea unui guvern de coaliţie şi de larg consens", în contextul expirării ultimatumului armatei.

240 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE din EGIPT: Mohamed Morsi propune formarea unui "guvern de larg consens"

PROTESTELE din EGIPT: Mohamed Morsi propune formarea unui "guvern de larg consens" (ImagineŞ Mediafax Foto-AFP)

Ultimatumul armatei a expirat de puţin timp, iar Statul Major militar a avertizat că va impune propria "foaie de parcurs" dacă preşedintele islamist va ignora "revendicările poporului".

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a exclus, marţi seara, o plecare anticipată de la putere, declarându-se pregătit să îşi "dea viaţa" pentru păstrarea "legitimităţii" şi cerând armatei să îşi retragă ultimatumul, care expiră miercuri.

În cursul nopţii, 16 persoane au murit într-un atac comis împotriva unei reuniuni a islamiştilor pro-Morsi în apropierea universităţii din Cairo, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Alte şapte persoane au fost ucise în alte confruntări din capitală.

Adresându-se televiziunii pe un ton combativ, preşedintele islamist a declarat că "va continua să îşi asume responsabilitatea ţării", prezentând "legitimitatea" sa drept "singura garanţie împotriva vărsării de sânge" şi răspunzând astfel implicit celor care apreciază că plecarea sa ar permite rezolvarea tensiunilor care afectează ţara.

El a avertizat, de asemenea, împotriva "capcanei" unor violenţe "fără sfârşit", în timp ce acestea au provocat deja moartea a 47 de persoane într-o săptămână de manifestaţii.

Preşedintele a făcut aceste declaraţii după ce s-a întâlnit întreaga zi cu ministrul Apărării şi şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

În cazul unui eşec al ultimatului său, armata a declarat că va institui ea însăşi o "foaie de parcurs" pentru a rezolva criza, dar a asigurat că nu vrea să pregătească o "lovitură".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici