Criza din Niger. Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane preferă o soluţie politică în Niger, dar nu exclude nicio opţiune

Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) a anunţat, joi, că menţine toate opţiunile pentru restabilirea ordinii constituţionale în Niger, iar forţa de reacţie rapidă a fost activată.

3056 afișări
Imaginea articolului Criza din Niger. Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane preferă o soluţie politică în Niger, dar nu exclude nicio opţiune

Criza din Niger. Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane preferă o soluţie politică în Niger, dar nu exclude nicio opţiune

"Nu este exclusă nicio opţiune, nici măcar cea a utilizării forţei, în ultimă instanţă. Eu sper că prin efortul colectiv putem obţine soluţionarea pe cale paşnică a crizei, în efortul de restabilire a democraţiei în Niger", a declarat preşedintele Nigeriei, Bola Tinubu, care conduce prin rotaţie Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane, citat de postul de televiziune Al Jazeera.

În cadrul opţiunilor, ECOWAS a dispus activarea forţei de reacţie rapidă a organizaţiei, care ar putea interveni pentru "restabilirea ordinii constituţionale în Republica Niger", a afirmat, la rândul său, Omar Alieu Touray, preşedintele Comisiei ECOWAS, citat de postul de televiziune CNN.

Generalul Abdourahmane Tchiani, şeful Gărzii prezidenţiale din Niger, a devenit liderul Administraţiei de tranziţie din acest stat vest-african după înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Bazoum la sfârşitul lunii iulie. Un ultimatum din partea ECOWAS privind reinstalarea în funcţie a preşedintelui demis a expirat pe 7 august.

Statele Unite, Franţa şi liderii unor naţiuni africane au îndemnat regimul militar care a preluat puterea în Niger să permită reinstalarea în funcţie a preşedintelui demis.

Grupul paramilitar rus Wagner încearcă să profite de instabilitatea din Niger, în contextul loviturii de stat militare, a avertizat secretarul de Stat american, Antony Blinken. "Cred că ceea ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă în Niger nu este rezultatul vreunei acţiuni de instigare din partea Rusiei sau a Grupului Wagner, dar ei au încercat să profite de pe urma situaţiei. Oriunde s-a implicat Grupul Wagner, au urmat distrugeri, moarte şi exploatare", a afirmat Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici