CRIZĂ între Arabia Saudită şi Germania/ Ambasadorul saudit la Berlin a fost retras în semn de protest

Arabia Saudită a anunţat, sâmbătă, retragerea pentru consultări a ambasadorului din Germania, în semn de protest faţă de afirmaţiile ministrului german de Externe în exerciţiu, Sigmar Gabriel, care a denunţat ingerinţele saudite în Liban, informează publicaţia Die Welt.

4788 afișări
Imaginea articolului CRIZĂ între Arabia Saudită şi Germania/ Ambasadorul saudit la Berlin a fost retras în semn de protest

CRIZĂ între Arabia Saudită şi Germania/ Ambasadorul saudit la Berlin a fost retras în semn de protest

Agenţia oficială de ştiri saudită - SPA - a transmis sâmbătă că Ministerul saudit de Externe a dispus "chemarea la consultări" a ambasadorului saudit de la Berlin.

Guvernul saudit a semnalat că va transmite o "notă de protest" Germaniei, prin intermediul ambasadorului german la Riyad, faţă de "comentariile revoltătoare ş nejustificate" făcute de Sigmar Gabriel despre criza din Liban. "Delaraţiile de acest fel generează surprindere şi dezaprobare din partea Regatului Arabiei Saudite, care le consideră lipsite de scop şi bazate pe informaţii false, situaţie care nu va contribui la stabilitatea regională", susţine Ministerul saudit de Externe.

După ce s-a întâlnit la Berlin cu ministrul libanez de Externe Gibran Bassil, Sigmar Gabriel a transmis că Europa "nu poate tolera aventurismul care s-a extins" în Orientul Mijlociu.

Ulterior, Ministerul german de Externe a comunicat: "În actuala situaţie, suntem preocupaţi de stabilitatea regiunii şi facem apel la toate părţile să reducă tensiunile".

Premierul libanez demisionar Saad Hariri a ajuns sâmbătă la Paris şi va fi primit de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Palatul Elysée. Saad Hariri a demisionat la începutul lunii noiembrie din funcţia de premier al Libanului, dar anunţul a fost făcut din Arabia Saudită, situaţie care a generat speculaţii că ar fi arestat. Pentru clarificarea situaţiei, Emmanuel Macron l-a invitat "câteva zile" în Franţa, iar Saad Hariri a acceptat. Demisia lui Saad Hariri din Arabia Saudită indică influenţa acestei ţări asupra afacerilor interne din Liban.

Arabia Saudită, o monarhie sunnită, a sugerat recent că ar putea interveni militar în Liban, pentru contracararea influenţei mişcării şiite Hezbollah, susţinută de Iran.

Administraţia Vladimir Putin a lansat un avertisment împotriva oricăror ingerinţe în afacerile interne ale Libanului, subliniind că susţine suveranitatea acestei ţări. "Rusia susţine constant suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială în Liban", a declarat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu omologul său libanez, Gibran Bassil. "Criza din Liban trebuie soluţionată pe plan intern, fără ingerinţe externe, prin dialog", a subliniat Serghei Lavrov.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici