CRONOLOGIA caricaturilor cu Profetul Mahomed. Violenţe precedente în Danemarca şi Franţa

Publicarea de către săptămânalul francez Charlie Hebdo a unor caricaturi cu profetul Mahomed evocă două precedente care au generat violenţe şi anume cel al caricaturilor daneze din 2005 şi incendierea sediilor sale din Paris, în 2011, cu o zi înainte de publicarea unor noi caricaturi.

698 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIA caricaturilor cu Profetul Mahomed. Violenţe precedente în Danemarca şi Franţa

Publicarea caricaturilor cu Mahomed în Charlie Hebdo a avut două precedente ce au generat violenţe (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

În ambele cazuri, săptămânalul satiric francez s-a aflat în prima linie. În februarie 2006, acesta a reluat cele 12 caricaturi publicate în septembrie 2005 de cotidianul danez Jyllands-Posten care a provocat proteste şi violenţe în lumea musulmană.

În noiembrie 2011, redenumit "Charia Hebdo", o aluzie la legea islamică, acesta a prezentat pe prima pagină caricatura profetului, iar sediile sale din Paris au fost distruse de un incendiu criminal.

La nivel mondial, cele 12 desene din 2005, care au trecut neobservate într-o primă fază, au antrenat ulterior numeroase proteste. Cel mai controversat îl prezintă pe Mahomed purtând un turban sub formă de bombă cu fitilul aprins.

În Danemarca, implicată la momentul respectiv în războiul din Irak, oficialii musulmani au cerut prezentarea unor scuze, iar la sfârşitul lui 2005, miniştrii arabi ai Afacerilor Externe s-au reunit la Cairo "respingând şi condamnând acest prejudiciu la adresa caracterului sacru al religiilor şi valorilor nobile ale Islamului".

La începutul lui 2006, Arabia Saudită îşi recheamă ambasadorul de la Copenhaga, în timp ce lumea arabă boicotează grupul danezo-suedez Arla Foods. Şeful Guvernului danez, care va rămâne intransigent în privinţa libertăţii de exprimare, a explicat că nici Guvernul şi nici Danemarca "nu pot fi făcute responsabile de ceea ce scriu ziarele independente". Jyllands-Posten le prezintă "scuze" musulmanilor ofensaţi, dar nu face nimic altceva.

Începând cu 1 februarie, când mai multe publicaţii europene, între care Charlie Hebdo în Franţa, publică la rândul lor caricaturile în numele libertăţii presei, polemica se extinde la nivel mondial.

În Gaza, grupări armate ameninţă să atace jurnalişti occidentali. La Damasc, Beirut şi Teheran, în Indonezia, Somalia şi Afganistan au loc manifestaţii violente, atacuri şi incendii la ambasadele europene, soldate cu mai mulţi morţi. Strigăte de război islamiste au apărut pe Internet.

După opt zile, apelurile la calm s-au multiplicat, iar Înaltul Reprezentant UE, care a susţinut Danemarca, a efectuat un turneu pentru a calma spiritele în Orientul Mijlociu.

Totuşi, pe toată durata lui 2006, în Algeria, Iordania, Indonezia, Yemen, jurnaliştii sunt urmăriţi în justiţie pentru că au reprodus caricaturile.

În Franţa, directorul Charlie Hebdo este eliberat în martie 2008, Curtea de Apel din Paris considerând că nu au fost aduse injurii musulmanilor pentru că desenele "vizează clar o parte" anume, respectiv teroriştii, şi nu "întreaga comunitate musulmană".

După aproximativ patru ani, sediile Charlie Hebdo au fost distruse într-un incendiu criminal în noaptea de 1 spre 2 noiembrie 2011 în momentul publicării unui număr special redenumit "Charia hebdo", având pe prima pagină o caricatură a profetului Mahomed. Site-ul de Internet al publicaţiei a fost, de asemenea, piratat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici