CRONOLOGIE: Cinci luni de guvernare militară în Egipt, marcate de incidente şi proteste

Fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, este judecat, începând de miercuri, pentru corupţie şi crime comise împotriva protestatarilor care au participat la revoltele de la începutul acestui an.

322 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cinci luni de guvernare militară în Egipt, marcate de incidente şi proteste

CRONOLOGIE: Cinci luni de guvernare militară în Egipt, marcate de incidente şi proteste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După înlăturarea de la putere a fostului preşedinte, armata a preluat puterea pentru a asigura tranziţia către un regim democrat, însă protestele au continuat, manifestanţii cerând accelerarea reformelor.

Prezentăm în continuare o cronologie a principalelor evenimente petrecute în Egipt după mişcarea de contestare populară, a cărei reprimare s-a soldat cu cel puţin 850 de victime.

FEBRUARIE 2011

- 11 februarie: Preşedintele Mubarak demisionează şi predă puterea Consiliului Suprem al Forţelor Armate, condus de mareşalul Hussein Tantaoui. Partidul său anunţă că acesta se află la Sharm el-Sheikh.

- 12 februarie: Armata promite o "tranziţie paşnică" spre "o putere civilă aleasă", după care suspendă Constituţia şi dizolvă Parlamentul.

- 21 februarie: Blocarea averilor lui Mubarak şi ale familiei sale.

MARTIE

- 3 martie: Essam Sharaf este numit premier.

- 15 martie: Ministerul de Interne anunţă desfiinţarea Securităţii de Stat şi promite înlocuirea acesteia cu un organism care să manifeste mai mult respect faţă de drepturile cetăţenilor.

- 19 martie: Referendum asupra Constituţiei: 77,2 la sută dintre cetăţeni votează "da".

- 21 martie: UE blochează averile lui Mubarak şi a 18 apropiaţi ai acestuia.

- 28 martie: Armata promulgă o versiune amendată a legii partidelor, facilitând formarea acestora, dar interzicând, în continuare, constituirea de formaţiuni politice pe baze religioase.

APRILIE

- 8 aprilie: O persoană este ucisă la Cairo, în timpul dispersării unei manifestaţii la care participau câteva zeci de mii de persoane.

- 13 aprilie: Hosni Mubarak este plasat în detenţie preventivă, într-un spital din Sharm el-Sheikh, unde a fost internat în urma unei crize cardiace.

- 16 aprilie: Partidul Naţional Democrat (PND), aflat la putere în regimul Mubarak, este dizolvat.

MAI

- 7 mai: Confruntări între musulmani şi creştini, într-un cartier din Cairo, soldate cu 15 morţi şi peste 200 de răniţi.

- 17 mai: Soţia fostului preşedinte, Suzanne, este eliberată, după ce predă averea statului.

IUNIE

- 1 iunie: Procesul lui Hosni Mubarak şi al celor doi fii ai săi, pentru uciderea manifestanţilor şi corupţie, este stabilit la 3 august. Potrivit avocatului său, fostul preşedinte suferă de un cancer la stomac.

- 6 iunie: Partidul Libertăţii şi Justiţiei, provenit din influenta mişcare Fraţii Musulmani, este legalizat.

-21 iunie: Fraţii Musulmani se angajează într-o strategie de alianţe cu alte partide, inclusiv liberale şi de stânga.

- 28 iunie: Anunţarea dizolvării Consiliilor Municipale alese în regimul Mubarak.

- 28-29 iunie: Confruntări violente între poliţişti şi manifestanţi, la Cairo, în urma cărora sunt rănite 1.036 de persoane.

IULIE

- 13 iulie: Anunţarea concedierii a câteva sute de angajaţi din cadrul poliţiei. Amânarea cu o lună sau două a alegerilor legislative din septembrie.

- 16 iulie: Armata promite limitarea proceselor în tribunale militare.

- 19 iulie: Agenţia oficială Mena anunţă că Mubarak îşi pierde, uneori, cunoştinţa.

- 21 iulie: Remaniere a Guvernului condus de Essam Sharaf, dar care nu detensionează situaţia, o parte a miniştrilor din noul Cabinet servind şi în timpul lui Mubarak.

- 23 iulie: Peste 200 de răniţi în confruntări, la Cairo, între manifestanţi şi susţinători ai militarilor.

- 25 iulie: Justiţia îl pune sub acuzare pe fostul premier Ahmad Nazif.

- 27 iulie: Mubarak refuză să mănânce şi este "extrem de slăbit".

- 28 iulie: Hosni Mubarak va fi judecat la Cairo, anunţă Mena. Ministrul Sănătăţii, Amr Hilmi, anunţă că starea de sănătate a fostului preşedinte este "bună" şi că poate fi transferat, pentru procesul său.

- 29 iulie: Manifestaţie gigantică la Cairo, în principal la apelul islamiştilor. Patru morţi, în violenţe înregistrate la El-Arich (Sinai).

- 31 iulie: Activiştii aflaţi în tabăra Piaţa Tahrir îşi suspendă protestele pe timpul Ramadanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici