CRONOLOGIE: Zece ani de urmărire a lui Osama ben Laden

Osama ben Laden, liderul reţelei Al-Qaida, a fost ucis duminică în Pakistan, de un comando american, după o urmărire la nivel mondial şi oferirea unei recompensede de 25 de milioane de dolari şi cu patru luni înainte de împlinirea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie, relatează AFP.

631 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Zece ani de urmărire a lui Osama ben Laden

CRONOLOGIE: Zece ani de urmărire a lui Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2001

- 17 septembrie: Preşedintele american, George W. Bush, cere capturarea, "mort sau viu", a lui Osama ben Laden, instalat în Afganistan, din 1996.

- 7 octombrie: Osama ben Laden îşi exprimă satisfacţia faţă de atentate şi promite Statelor Unite că "nu vor mai cunoaşte niciodată securitatea", într-un mesaj difuzat de postul Al-Jazeera, din Qatar, în prima zi a atacurilor americano-britanice în Afganistan.

- Sfârşitul lui decembrie: Bombardamente americane intense asupra grotelor şi ascunzătorilor subterane, la Tora Bora, în estul Afganistanului, în apropiere de frontiera pakistaneză.

2002

- 19 mai: O înregistrare video îl prezintă pe ben Laden într-un decor de primăvară, posibil după bombardamentele din decembrie.

- 12 noiembrie: Osama ben Laden îşi exprimă, într-un mesaj audio, satisfacţia faţă de atentatele de la Djerba (Tunisia, în aprilie 2002), Karachi (Pakistan, în mai 2002), Bali (Indonezia, în octombrie 2002) şi atacurilor împotriva petrolierului francez Limbourg, în Yemen, şi soldaţilor americani, în Kuwait.

2003

- 1 martie: Arestarea, în Pakistan, a lui Khaled Sheikh Mohammed, presupus a fi numărul trei în ierarhia Al-Qaida.

- 10 septembrie: înregistrare video cu ben Laden şi Ayman al-Zawahiri, numărul doi în ierarhia Al-Qaida, mergând, într-o regiune muntoasă, probabil în estul Afganistanului, la sfârşitul lui aprilie - începutul lui mai.

2004

- 7 martie: Începutul operaţiunii americane "Mountain Storm" în sudul, estul şi sud-estul Afganistanului.

- 19 martie: Ben Laden şi al-Zawahiri sunt, în securitate, în Afganistan, potrivit unui purtător de cuvânt taliban, citat de AFP.

- 2 iunie: Coaliţia l-a avut, în mai multe rânduri, pe ben Laden, "la mână", declară, la Kabul, şeful Statului Major al forţelor franceze, generalul Henri Bentégeat.

2005

- 15 martie: Serviciile pakistaneze de informaţii au pierdut urma acestuia, în urmă cu "opt, poate chiar zece luni", declară preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf.

2006

- 20 aprilie: Ben Laden operează la frontiera pakistanezo-afgană, potrivit şefului serviciilor de informaţii americane, John Negroponte.

- 7 septembrie: Senatul american deblochează 200 de milioane de dolari, pentru crearea unei celule de informaţii dedicate urmăririi.

- 23 septembrie: Potrivit unei note a servicilor franceze (DGSE), publicată în presă, serviciile saudite de informaţii sunt convinse că "ben Laden este mort" de febră tifoidă, contractată în august, în Pakistan.

- 28 septembrie: Ben Laden se ascunde în estul Afganistanului, în provincia Kunar (Musharraf).

2007

- 7 septembrie: Primul mesaj video, în aproape trei ani. Ameninţă cu intensificarea luptei în Irak şi îl elogiază pe Walid Al-Shehri, unul dintre atentatorii de la 11 septembrie, într-un document sonor însoţit de fotografii.

2008

- 27 mai: Potrivit unui oficial din cadrul serviciilor secrete afgane, s-ar afla în nord-vestul Pakistanului, la frontiera afgană.

2009

- 23 iulie: Saad, unul dintre fiii săi, "ar fi mort", într-un atac american cu avioane fără pilot, la începutul lui 2009, potrivit unor informaţii de presă dezvăluite de un oficial american din domeniul luptei contra terorismului.

2010

- 12 aprilie: Premierul pakistanez, Yusuf Raza Gilani, afrimă că ben Laden nu se află în ţara sa.

- 27 iunie: Este "foarte bine ascuns" şi protejat într-o regiune tribală din Pakistan, potrivit directorului CIA, Leon Panetta, la câteva săptămâni după moartea egipteanului Mustafa Abu-al Yazid (alias Said al-Masri), numărul trei din ierarhia Al-Qaida şi liderul organizaţiei din Afganistan.

2011

- 1 mai: Preşedintele american, Barack Obama, anunţă că Statele Unite l-au ucis pe Osama ben Laden şi i-au recuperat cadavrul, într-o operaţiune de commando, la Abbottabad, oraş situat la aproximativ 50 de kilometri de Islamabad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici