Crucea Roşie trimite ajutoare în Yemen

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) urmează să trimită două zboruri cu ajutoare de urgenţă la Sanaa, după ce a primit permisiunea să furnizeze personal şi ajutoare medicale în Yemen, o ţară care se confruntă cu o urgenţă umanitară, relatează BBC News online.

161 afișări
Imaginea articolului Crucea Roşie trimite ajutoare în Yemen

Crucea Roşie trimite ajutoare în Yemen

Rebelii huthi sunt vizaţi de 12 nopţi de atacuri aeriene conduse de saudiţi. Confruntările s-au intensificat în portul Aden (sud), unde trupe guvernamentale luptă împotriva insurgenţilor. Potrivit ONU, peste 500 de persoane au fost ucise în ultimele două săptămâni în Yemen.

CICR anunţă că urmează să trimită un avion de tip cargo cu ajutoare medicale considerate vitale şi un avion pentru pasageri, de mici dimensiuni, cu lucrători umanitari.

Însă Comitetul aşteaptă în continuare aprobare să trimită o echipă de chirurgi, la bordul unei nave, la Aden. Situaţia din acest oraş port este "catastrofală", a avertizat Marie Claire Feghali, o purtătoare de cuvânt a organizaţiei.

"Oamenii nu pot ieşi să cumpere mâncare, noi ştim că există o penurie de apă în oraş, deoarece conductele au fost avariate, încercăm să facem tot ceea ce putem, dar situaţia este extrem de dificilă", a declarat ea pentru BBC.

CICR a solicitat un armistiţiu de 24 de ore la Aden, în timp ce Rusia a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să susţină o "pauză umanitară" în atacurile aeriene.

Concomitent, Parlamentul pakistanez urmează să se întrunească în sesiune specială pentru a dezbate o eventuală intrare în coaliţia condusă de către saudiţi. Un avion pakistanez a salvat 170 de persoane de la Sanaa, duminică. Peste 800 de cetăţeni pakistanezi au părăsit deja ţara.

Zboruri din China, Egipt, Sudan şi Djibouti sunt, de asemenea programate, potrivit coaliţiei conduse de saudiţi.

Rusia, India şi Indonezia se află printre ţările care au efectuat deja evacuări, în contextul unor temeri la nivel internaţional.

Ministerul român de Externe a anunţat duminică seara că, în colaborare cu autorităţile unor state care au cetăţeni în aceeaşi situaţie, sunt în curs de derulare proceduri "avansate" de evacuare din Yemen a unui număr de încă şase cetăţeni români, alături de un membru de familie. Un cetăţean român şi un membru al familiei sale au fost evacuaţi duminică, după ce alţi patru români au fost scoşi sâmbătă din ţară, în care conflictul violent a escaladat în ultima perioadă.

Alţi trei cetăţeni români, angajaţi ai unei companii care activa pe plan local au fost evacuaţi la data de 30 martie 2015 de o fregată chinezească spre Djibouti, fiind ulterior repatriaţi. De asemenea, 14 cetăţeni români, specialişti ai unei companii româneşti care desfăşura activităţi de muncă în Yemen, au fost repatriaţi pe 25 martie.

Rebeli huthi poartă lupte de stradă intense, la Aden, împotriva forţelor loiale preşedintelui Abdrabbuh Mansour Hadi. Preşedintele a fost nevoit să părăsească Yemenul în urmă cu două săptămâni, în timp ce rebelii avansau către port.

Huthi au anunţat că scopul lor este să înlocuiască Guvernul preşedintelui Hadi, pe care-l acuză de corupţie. Ei sunt susţinuţi de trupe loiale fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, înlăturat de la putere în urma unor proteste, în cadrul "primăverii arabe".

Arabia Saudită acuză Iranul că-i susţine militar pe rebelii huthi, însă Teheranul neagă acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici