Cinci români au fost evacuaţi din Yemen în ultimele două zile, pe fondul escaladării violenţelor

Ministerul de Externe informează că un cetăţean român şi un membru al familiei sale au fost evacuaţi, duminică, din Yemen, după ce alţi patru români au fost scoşi, sâmbătă, din această ţară în care conflictul violent a escaladat în ultima perioadă.

5628 afișări
Imaginea articolului Cinci români au fost evacuaţi din Yemen în ultimele două zile, pe fondul escaladării violenţelor

Cinci români au fost evacuaţi din Yemen în ultimele două zile, pe fondul escaladării violenţelor (Imagine: Mediafax Foto/Hepta)

"Astăzi, 5 aprilie 2015, au fost evacuaţi un cetăţean român şi un membru de familie al acestuia. La data de 4 aprilie 2015, au mai fost evacuaţi 4 cetăţeni români şi un membru de familie", se arată într-un comunicat MAE, remis MEDIAFAX.

MAE precizează că aceştia se adaugă celor 3 cetăţeni români, angajaţi ai unei companii care activa pe plan local, care au fost evacuaţi la data de 30 martie 2015 de o fregată chinezească, cu destinaţia Djibouti, fiind ulterior repatriaţi, precum şi celor 14 cetăţeni români, specialişti ai unei companii româneşti, care desfăşura activităţi de muncă în Yemen, finalizarea procedurii de repatriere având loc în seara zilei de 25 martie 2015.

În prezent, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Abu Dhabi, în cooperare cu organizaţiile internaţionale implicate în procedurile de evacuare şi cu statele care au cetăţeni proprii în Yemen şi acţionează, ca şi România, pentru evacuarea lor, "depune eforturi constante pentru a acorda sprijin şi asistenţă cetăţenilor români aflaţi în zonă".

Totodată, se menţine permanent legătura cu reprezentanţii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE din regiune.

MAE reaminteşte că pe site-ul său a fost postat anterior debutului crizei un avertisment de călătorie pentru Yemen, care conţine nivelul maxim de alertă, respectiv "Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara!".

Ministerul Afacerilor Externe reiterează solicitarea adresată cetăţenilor români prezenţi în zonele de conflict, de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară şi totodată, de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei "Călătoreşte în siguranţă" - care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, şi serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Cinci sute nouăsprezece persoane, majoritatea civili şi 90 de copii, au fost ucise în ultimele două săptămâni de violenţe în Yemen, a anunţat, joi, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citată de Associated Press.

În plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost rănite, iar alte zeci de mii şi-au părăsit locuinţele.

În acest context, Valerie Amos şi-a exprimat, în special, îngrijorarea faţă de "siguranţa copiilor, care sunt prinşi la mijloc".

Arabia Saudită a declanşat săptămâna trecută Operaţiunea "Furtuna Determinării", în scopul "apărării Administraţiei legitime" a preşedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează poziţii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, şi din nordul ţării. La operaţiuni participă şi avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan.

Miliţiile şiite huthi, susţinute de Iran, avansaseră spre sudul Yemenului, o ţară aflată în anarhie după ce insurgenţii au ocupat capitala, în septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt staţionate în sudul ţării, unde se afla preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de Statele Unite. Preşedintele Yemenului a plecat în exil săptămâna trecută. În Yemen sunt active şi celule ale organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia şi ale grupului Stat Islamic, două reţele teroriste sunnite.

Arabia Saudită, o ţară preponderent sunnită, acuză Iranul şiit, principalul adversar regional, că alimentează conflictul interconfesional din Yemen prin susţinerea insurgenţilor şiiţi huthi. Arabia Saudită este unul dintre aliaţii strategici ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici