Cum ar arăta războiul nuclear dintre SUA şi Coreea de Nord: "Dacă facem o analiză costuri-beneficii, rezultatul e o nebunie totală"

Relaţiile dintre SUA şi Coreea de Nord sunt din ce în ce mai încordate. După cel mai recent avertisment al lui Trump, potrivit căruia Phenianul ar putea fi martorul unor lucruri pe care nici măcar nu le credea posibile, dar şi după ce ONU a agreat aplicarea celor mai stricte sancţiuni de până acum asupra regimului lui Kim Jong-un, Coreea de Nord a insistat cu precizările că e nevoie de dezvoltarea programului nuclear pentru a opri o invazie americană.

17774 afișări
Imaginea articolului Cum ar arăta războiul nuclear dintre SUA şi Coreea de Nord: "Dacă facem o analiză costuri-beneficii, rezultatul e o nebunie totală"

Cum ar arăta războiul nuclear dintre SUA şi Coreea de Nord: "Dacă facem o analiză costuri-beneficii, rezultatul e o nebunie totală"

Pentru Trump şi SUA, însă, nu există alegeri uşoare, iar lumea începe să se teamă din ce în ce mai mult de un război nuclear. The Independent a făcut o analiză în care arată care sunt principalele opţiuni ale celor două state într-un context atât de tensionat, dar şi ce s-ar întâmpla dacă Washingtonul şi Phenianul ar trece la nivelul următor şi ar declanşa înfruntarea nucleară, scrie Gândul.

1. Poate SUA să încerce o „lovitură chirurgicală"?

Este foarte probabil ca aceasta să nu funcţioneze suficient de bine. Facilităţile nucleare ale Coreei de Nord sunt dispersate şi ascunse în mai multe zone cu teren muntos şi accidentat al ţării. Un eşec în distrugerea acestora ar lăsa circa 10 milioane de oameni din Seul, 38 de milioane de persoane din Tokyo şi din împrejurimi şi zeci de mii de militari americani şi membri ai personalului Armatei SUA din nord-estul Asiei vulnerabili la atacuri, fie ele nucleare sau cu arme convenţionale. Chiar dacă americanii ar reuşi să şteargă de pe faţa pământului toată infrastructura balistică a Phenianului, Seulul ar rămâne vulnerabil la atacurile din partea artileriei nord-coreene.

2. De ce ar putea recurge Kim Jong-un la soluţia nucleară?

„Chiar şi un atac limitat" din partea SUA „ar risca să fie înţeles de nord-coreeni drept începutul unei lovituri de amploare mult mai mare, iar aceştia ar putea alege să-şi folosească armele nucleare", a spus pentru The Independent Jeffrey Lewis, directorul programului de nonproliferare din estul Asiei, la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury. Cumva, SUA ar trebui să trimită semnale atât pentru Coreea de Nord, cât şi pentru China - principalul partener comercial al Phenianului - că un atac militar foarte precis este o opţiune limitată şi că ar trebui să evite represaliile nucleare. 

3. Este o opţiune schimbarea regimului din Coreea de Nord?

Un nou lider nu ar conduce neapărat la un nou mod de gândire şi la o nouă abordare în ceea ce priveşte conducerea Coreei de Nord. Expunerea prelungită a lui Kim Jong-un la valorile occidentale în timpul şcolarizării în Elveţia a condus la speculaţii potrivit cărora ar putea alege să-şi deschidă ţara în faţa lumii - totul până când a preluat puterea şi a dovedit exact contrariul. Cu atât mai mult cu cât, în cazul în care Kim ar fi ţintit pentru înlăturarea sa de la conducerea statului, odată cu el ar trebui să plece şi întreaga echipă de conducere de la Phenian. În aceste condiţii, China, care se teme atât de o criză a refugiaţilor, cât şi de apariţia trupelor americane la graniţă, va căuta cel mai probabil să susţină actualul regim. 

Citiţi continuarea articolului pe gandul.info

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici