Data alegerilor legislative în Egipt a fost modificată în urma unor proteste din partea copţilor

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a modificat data alegerilor legislative în urma unor proteste din partea comunităţii copte, creştini egipteni, sărbători importante având loc la începutul scrutinului, a anunţat preşedinţia sâmbătă seara într-un comunicat.

167 afișări
Imaginea articolului Data alegerilor legislative în Egipt a fost modificată în urma unor proteste din partea copţilor

Data alegerilor legislative în Egipt a fost modificată în urma unor proteste din partea copţilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele a emis un decret de modificare a datei alegerilor, "răspunzând cererilor fraţilor creştini", se arată în comunicat.

Prima dintre cele patru faze ale scrutinului, care îi priveşte pe locuitorii a cinci provincii, inclusiv din Cairo, va avea loc pe 22 şi 23 aprilie în loc de 27 şi 28 aprilie, iar turul doi pe 29 şi 30 aprilie, în loc de 4 şi 5 mai.

Potrivit calendarului copt, 27 şi 28 aprilie corespund weekendului Floriilor, iar 4 şi 5 mai celui de Paşti.

Scrutinul va înlocui membrii Camerei inferioare a Parlamentului, dizolvat în iunie 2012 în urma unei decizii a instanţei supreme, care a anulat alegerile anterioare.

Numeroşi copţi sunt de părere că Morsi şi aliaţii săi islamişti vor să îi marginalizeze, pe fondul unor zvonuri persistente, dezminţite de oficiali electorali, zvonuri potrivit cărora le-a fost interzis să voteze în anumite secţii de votare în cursul alegerilor anterioare.

Episcopul Morcos, o personalitate importantă în cadrul Bisericii Copte, a anunţat că organizarea primului tur al alegerilor în momentul sărbătorilor copte "va afecta rata de participare" coptă, potrivit cotidianului independent Al-Masry Al-Youm.

Fraţii Musulmani, o mişcare din care provine preşedintele, a anunţat că speră schimbarea datelor.

Copţii, care constituie între şase şi zece la sută dintre cei 83 de milioane de egipteni, au fost ţinta a numeroase atacuri în ultimii ani, care le-au agravat sentimentul de insecuritate, în pofida unor asigurări din partea autorităţilor.

Modificările vor devansa cu două-trei zile şi datele prevăzute pentru celelalte faze ale scrutinului, noua Adunare a Poporlui aleasă urmând să se reunească prima dată la 2 iulie, în loc de 6 iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici