David Cameron i-a telefonat lui Hassan Rohani pentru prima dată în ultimii zece ani

Premierul britanic David Cameron i-a telefonat marţi preşedintelui iranian Hassan Rohani pentru prima dată în ultimii zece ani, convorbirea având loc în contextul reluării miercuri, la Geneva, a negocierilor privind programul nuclear iranian, a anunţat Downing Street.

163 afișări
Imaginea articolului David Cameron i-a telefonat lui Hassan Rohani pentru prima dată în ultimii zece ani

Premierul britanic David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cameron este "primul premier britanic care îi telefonează unui preşedinte iranian în ultimii zece ani", subliniază Downing Street într-un comunicat. Ultima convorbire telefonică de acest gen a avut loc în 2002, între Tony Blair şi Mohammad Khatami, a precizat un purtător de cuvânt.

Cameron şi Rohani au discutat despre consolidarea relaţiilor dintre Marea Britanie şi Iran, odată cu numirea unor însărcinaţi cu afaceri diplomatice nerezidenţi, una dintre etapele procesului de normalizare, iniţiat după alegerea în iunie a actualului preşedinte iranian moderat.

Relaţiile directe dintre cele două state au fost întrerupte la sfârşitul lui 2011, când Marea Britanie şi-a închis ambasada de la Teheran, după atacarea clădirii de către membri ai unor miliţii islamiste care protestau faţă de anunţarea unor noi sancţiuni britanice impuse Teheranului din cauza controversatului său program nuclear. Ambasada Iranului la Londra a fost, de asemenea, închisă.

Potrivit comunicatului oferit de Downing Street, cei doi lideri au "decis să-şi continue eforturile pentru îmbunătăţirea relaţiilor (bilaterale) în mod progresiv şi reciproc".

"În legătură cu programul nuclear iranian, cei doi lideri au fost de acord că în cadrul recentelor negocieri de la Geneva au fost înregistrate progrese semnificative şi că este important să se profite de ocazia pe care o reprezintă următoarea serie de discuţii care încep miercuri', informează Downing Street.

Cameron a subliniat că Iranul trebuie să "răspundă tuturor preocupărilor comunităţii internaţionale în legătură cu programul său nuclear".

Marea Britanie face parte din Grupul 5+1, alături de Statele Unite, Franţa, China, Rusia şi Germania, care negociază cu Iranul un acord privind programul nuclear controversat al regimului. Occidentalii şi Israelul suspectează Iranul că ascunde o parte militară în spatele programului nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Cameron şi Ronani au discutat, de asemenea, despre conflictul din Siria, apreciind că în acest caz este "necesară o soluţie politică, pentru a pune capăt masacrului", anunţă Biroul premierului britanic.

Cameron i-a transmis condoleanţe lui Rohani în legătură cu dublul atentat comis marţi la ambasada Iranului din Beirut şi soldat cu 23 de morţi şi 150 de răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici