David Cameron şi-a stabilit noua echipă, din care face parte şi primarul Londrei Boris Johnson

David Cameron şi-a stabilit noua echipă, căreia primarul Londrei i se va alătura peste un an, şi a anunţat trei priorităţi: să se asigure că Partidul Conservator este un partid al "oamenilor muncii", să implementeze reforme în sănătate şi statul bunăstării şi să unească ţara în faţa ascensiunii SNP.

168 afișări
Imaginea articolului David Cameron şi-a stabilit noua echipă, din care face parte şi primarul Londrei Boris Johnson

David Cameron şi-a stabilit noua echipă, din care face parte şi primarul Londrei Boris Johnson (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Potrivit Sky News, Cameron a anunţat că Johnson, care a fost ales săptămâna trecută parlamentar la Uxbridge, urmează să facă parte din Cabinet, fără să portofoliu şi atribuţii, timp de un an, până când îşi încheie mandatul de primar al capitalei britanice.

Fostului bancher Sajid Javid, fost ministru al Culturii, i-a oferit postul de ministru al Comerţului, deţinut anterior, timp de cinci ani, de către liberal-democratul Vince Cable, care nu a fost reales parlamentar la Twickenham. Javid este înlocuit ca ministru al Culturii de către John Whittingdale, care urmează să reformeze statutul BBC.

O treime din membrii noului Cabinet urmează să fie femei. Amber Rudd a fost propusă ministru al Energiei şi modificărilor climatice, post deţinut anterior de către liberal-democratul Ed Davey, care şi-a pierdut mandatul săptămâna trecută, iar Priti Patel ministru al Angajărilor, post deţinut anterior de către conservatoarea Esther McVey, care nu a fost realeasă.

"Primarul a acceptat invitaţia premierului de a se alătura Cabinetului politic", a declarat un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson, adăugând că primarul va face parte din Guvern după ce îşi va finaliza mandatul, în mai 2016.

Cameron a anunţat, de asemenea, că Robert Halfon urmează să devină adjunctul lui Grant Shapps, preşedintele Partidului Conservator.

El şi-a anunţat noua echipă în cadrul unei reuniuni a Comisiei 1922, o influentă comisie a parlamentarilor conservatori, unde a fost întâmpinat cu aplauze şi unde le-a spus jurnaliştilor - în glumă - că va da YouGov în judecată pentru sondajele care-i prezentau pe conservatori şi laburişti la egalitate înainte de alegerile generale de joi.

În pofida victoriei în alegeri, Cameron este nevoit să guverneze susţinut de o majoritate parlamentară fragilă şi să menţină ordinea în partid.

Premierul a anunţat duminică faptul că Iain Duncan Smith va rămâne însărcinat, în cadrul Guvernului, cu reformele în domeniile bunăstării, ca ministru al Muncii şi Pensiilor. Acesta şi-a păstrat postul în noul Cabinet, alături de miniştrii Finanţelor George Osborne, Afacerilor Interne Theresa May, Afacerilor Externe Philip Hammond, Educaţiei Nicky Morgan şi Apărării Michael Fallon. Michael Gove a fost propus ca ministru al Justiţiei şi Lord Cancelar sâmbătă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici