Decizie în Iran: Femeile au voie să intre joi pe stadion, pentru prima dată după decenii de interdicţie

Femeile din Iran vor avea dreptul să urmărească de pe stadion meciul de fotbal contra celor din Cambodgia, de joi. Decizia vine ca urmare a solicitărilor făcute în acest sens de FIFA, în luna septembrie a acestui an.

429 afișări
Imaginea articolului Decizie în Iran: Femeile au voie să intre joi pe stadion, pentru prima dată după decenii de interdicţie

Femeile din Iran vor avea dreptul să urmărească de pe stadion meciul de fotbal cu Cambodgia

Modificarea va avea loc joi, când naţionala Iranului va înfrunta Cambodgia, în preliminariile Campionatului Mondial din 2022. Totuşi, organizatorii nu le vor permite femeilor să stea în aceleaşi zone cu bărbaţii, astfel că le-au pregătit o zonă specială acestora.

Sursa citată mai scrie că Stadionul „Azadi", care are o capacitate de 100.000 de locuri, are şanse mari să fie plin la meciul de joi. Cel puţin 3.500 de femei şi-au achiziţionat deja bilete la meciul Iran-Cambodgia.

Femeile din Iran au avut rareori acces pe stadioanele de fotbal în ultimii 40 de ani, însă un incident tragic i-a determinat pe oficialii FIFA să ia măsuri mai aspre în acest sens. În luna septembrie, Sahar Khodayari, o femeie din Iran, care s-a deghizat în bărbat pentru a putea intra pe stadion la meciul echipei favorite, şi-a dat foc după ce a aflat că riscă şase luni de închisoare pentru gestul făcut. Cunoscută ca „Blue Eyes", femeia a murit ulterior la spital.

De la Revoluţia Iraniană, din 1979, rare au fost situaţiile când femeilor li s-a permis accesul la meciurile de fotbal. În 2001, aproximativ 20 de irlandeze au putus urmări meciul de baraj pentru Campionatul Mondial. De asemenea, patru ani mai târziu, mai multe femei din Iran au primit permisiunea de a urmări meciul cu Bahrain.

În acest sens, Federaţia Română de Fotbal a anunţat, vineri, că „niciun lot reprezentativ al României nu va disputa vreo partidă pe teritoriul statului Iran câtă vreme se menţine discriminarea femeilor prin interzicerea accesului pe stadioane".

Foto: Hepta

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici