Declaraţiile ministrului moldovean al Apărării privind Transnistria considerate inadmisibile. Liberalii şi comuniştii îi cer demisia

Grupul parlamentar al PCRM (comunişti) şi liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu au cerut joi ca ministrul Apărării Vitalie Marinuţa să fie demis din funcţie, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

546 afișări
Imaginea articolului Declaraţiile ministrului moldovean al Apărării privind Transnistria considerate inadmisibile. Liberalii şi comuniştii îi cer demisia

Declaraţiile lui Vitalie Marinuţa privind Transnistria considerate inadmisibile. Liberalii şi comuniştii îi cer demisia

"Dumnealui a făcut declaraţii de neadmis, incompatibile cu funcţia pe care o deţine. De aceea solicităm demisia lui Vitalie Marinuţa. Astăzi!", a declarat deputatul PCRM Alexandr Petkov.

"Ministrul Apărării a încălcat flagrant Constituţia. Cerem ca dumnealui să nu participe la şedinţa de astăzi în legătură cu propunera de demitere a dumnealui", a adăugat deputatul PCRM Vasile Stati.

"Parlamentul este obligat să condamne declaraţiile lui Vitalie Marinuţa. Cerem să părăsească sala de şedinţă", a continuat deputatul PCRM Grigore Petrenco.

Propunerea a fost susţinută şi de liderul liberal Mihai Ghimpu, care a afirmat că declaraţiile lui Marinuţa în legătură cu situaţia din Transnistria sunt inadmisibile.

Ulterior, deputatul liberal Valeriu Munteanu a precizat că grupul parlamentar al Partidului Liberal pledează pentru ca demiterea ministrului Apărării să fie discutată în prezenţa preşedintelui Nicolae Timofti.

Ministrul Apărării a declarat, miercuri, într-un interviu pentru Romanian Global News că Armata Naţională este gata să riposteze în cazul izbucnirii unui conflict armat în Transnistria.

"Suntem gata să dăm riposta cuvenită unui atac din partea forţelor transnistrene. Cetăţenii trebuie să aibă încredere în forţele Armatei Naţionale. În acelaşi timp, trebuie să înţeleagă că premise pentru declanşarea unui conflict militar pe Nistru nu sunt, în acest moment, cu toate că situaţia este tensionată. Eu, personal, sunt ferm convins că separatiştii nu sunt în situaţia de a avea tupeu să declanşeze un conflict armat. Eu cred că ei au suficientă raţiune şi ştiu că a declanşa un conflict este uşor. Pentru asta nu-ţi trebuie multă minte. Trebuie să ai capacitatea de a menţine atacul şi de a obţine scopul planificat, ceea ce aşa-numita armată transnistreană nu are", a declarat el.

Premise pentru un conflict armat nu sunt, cu toate că sunt posibile provocări. Dar toate aceste mişcări vor avea un singur scop - destabilizarea autorităţilor constituţionale de la Chişinău, atragerea noastră într-un scenariu care ar presupune aplicarea forţei, ceea ce le-ar dezlega mâinile pentru alte acţiuni şi mai dure", a conchis ministrul moldovean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici