MAE: Aşa-zisa lege privind frontiera de stat a Transnistriei este o acţiune provocatoare

Ministerul român de Externe susţine că adoptarea la Tiraspol a aşa-zisei legi privind frontiera de stat a Transnistriei este o acţiune provocatoare care merită să fie dezavuată de către comunitatea internaţională.

843 afișări
Imaginea articolului MAE: Aşa-zisa lege privind frontiera de stat a Transnistriei este o acţiune provocatoare

MAE: Aşa-zisa lege privind frontiera de stat a Transnistriei este o acţiune provocatoare

"Ministerul Afacerilor Externe consideră că adoptarea acestei aşa-zise legi privind frontiera de stat a Transnistriei reprezintă o acţiune provocatoare care merită să fie dezavuată de comunitatea internaţională", a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, într-o conferinţă de presă.

Acest mesaj a fost transmis joi de către ministrul afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi într-o discuţie cu ambasadorul Irlandei la Bucureşti, ţară care deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului European, a precizat oficialul MAE.

"Ţinem să subliniem faptul că au fost deja transmise mesaje clare de către comunitatea internaţională de condamnare a acestor acţiuni cu caracter provocator. Mesaje la care ne raliem întru totul, au fost mesaje ale preşedinţiei ucrainene ale OSCE, mesaje din partea SUA", a afirmat Brânduşa Predescu.

Totodată, întrebată dacă MAE consideră că situaţia poate degenera într-un scenariu de tipul celui georgian din 2008, Predescu a răspuns că nu există similitudine între cele două cazuri, "cel puţin în acest moment".

"Astfel de gesturi unilaterale nu fac decât să complice atmosfera negocierilor în formatul «5+2» dedicate soluţionării problemei transnistrene într-un moment în care mai mult decât oricând părţile trebuie să facă proba concretă a angajamentului lor în direcţia unei soluţii politice, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. (...) Interesul nostru ca stat membru UE este să avem stabilitate, prosperitate, dezvoltare la graniţa UE, evident şi la graniţele României", a spus Predescu.

Oficialul MAE a arătat că partea română are "încrederea că mesajele care vor fi auzite în şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi" privind legea adoptată la Tiraspol "vor fi în această direcţie".

"În ceea ce priveşte poziţia noastră faţă de parcursul european al Republicii Moldova, reafirmăm că îl sprijinim clar, constant şi fără echivoc, obiectivul comun fiind acela de a vedea ca la Summit-ul de la Vilnius să fie finalizat cu succes un parcurs în care Republica Moldova a investit foarte mult efort, anume încheierea Acordului de Asociere UE - R.Moldova", a mai spus Predescu.

Statele Unite condamnă orice acţiune unilaterală a părţilor implicate în conflictul transnistrean şi îndeamnă la o soluţionare paşnică, cu un statut special pentru regiune în cadrul hotarelor suverane ale Republicii Moldova, a anunţat ambasada SUA la Chişinău, marţi, într-un comunicat, citat de IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ambasadei SUA la Chişinău, Statele Unite susţin declaraţia preşedintelui în exerciţiu al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), Leonid Kojara, în legatură cu aşa-numitul decret al autorităţilor transnistrene cu privire la "graniţa de stat" a regiunii, relatează agenţia în pagina electronică.

Preşedintele OSCE şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele negative pe care le-ar putea avea documentul respectiv pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

"Aprobarea unilaterală a documentelor este în contradicţie cu anumite prevederi ale Acordului privind principiile de reglementare paşnică a conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, precum şi cu alte acorduri convenite anterior de către părţi", a subliniat ministrul ucrainean de Externe Leonid Kojara, într-un comunicat oficial postat pe site-ul OSCE.

La 10 iunie, Evgheni Şevciuk, liderul regimului separatist de la Tiraspol, a semnat un decret intitulat "graniţa de stat a Transnistriei", ce ar urma să intre în vigoare în 14 zile. În limitele aşa-numitor frontiere ale Transnistriei este inclus oraşul Bender (Tighina), cu trei sate, printre care se numără şi Varniţa.

Mai mulţi experţi din Republica Moldova susţin că acţiunea liderului transnistrean constituie o provocare şi că ar exista riscul izbucnirii unui nou conflict armat la Nistru.

Republica Moldova este pregătită să riposteze în cazul unui atac al separatiştilor transnistreni, avertizează ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa, pe fondul tensiunilor generate de hotărârea Tiraspolului referitoare la "frontiera de stat" a Transnistriei.

"Da, situaţia este tensionată, şi nu de ieri, de azi. Este tensionată de ani buni, dar, luând în considerare ultimele evoluţii, în special promulgarea legii cu privire la aşa-numita frontieră de stat a Transnistriei, se schimbă puţin accentele şi în soluţionarea conflictului transnistrean. Totodată, cred că nu trebuie să trecem la isterie sau la panică în legătură cu un potenţial conflict militar. Eu sunt ferm convins că nu sunt premise pentru un conflict militar, asta pentru că potenţialul, atât a aşa-numitelor forţe transnistrene, cât şi al contingentului rus din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu permite declanşarea unui conflict militar. Interesele, necesităţile lor, la momentul actual, nu sunt în favoarea unui conflict militar", a declarat Vitalie Marinuţa, citat de Jurnal de Chişinău.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici