Deficitul de trupe americane a împiedicat capturarea lui ben Laden în 2001

Osama ben Laden ar fi putut fi prins la sfârşitul anului 2001, dar refuzul de a suplimenta trupele SUA a permis liderului al-Qaida să fugă în zonele tribale din Pakistan, potrivit unui raport al personalului democrat din Comisia pentru Relaţii Externe din Senatul american, citat de BBC News Online.

48 afișări
Imaginea articolului Deficitul de trupe americane a împiedicat capturarea lui ben Laden în 2001

Deficitul de trupe americane a împiedicat capturarea lui ben Laden în 2001 (Imagine: Mediafax Foto)

Raportul intervine în contextul în care preşedintele american, Barack Obama, urmează să-şi anunţe decizia privind mobilizarea de militari suplimentari în Afganistan. Documentul este foarte critic la adresa oficialilor din fosta administraţie a lui George W. Bush şi a comandanţilor militari din acea perioadă.

Textul precizează că, în timp ce "mare parte din forţa militară americană (...) era menţinută pe margine", comandanţii Statelor Unite "au ales să se bazeze pe atacuri aeriene şi miliţii afgane neinstruite" pentru a-l urmări pe ben Laden în complexul montan de peşteri şi tuneluri cunoscut sub numele de Tora Bora.

Raportul afirmă că "incapacitatea de a termina misiunea" a pus bazele "insurgenţei afgane prelungite din prezent şi inflamării conflictului intern care periclitează în prezent Pakistanul". Textul admite că înlăturarea lui ben Laden "nu ar fi eliminat ameninţarea extremistă mondială", dar adaugă că "deciziile care i-au facilitat fuga în Pakistan i-au permis lui ben Laden să apară ca o puternică figură simbolică, ce continuă să atragă un flux constant de bani şi să inspire fanatici în întrega lume".

"Revizuirea literaturii existente, a dosarelor guvernamentale neclasificate şi a interviurilor cu participanţi importanţi, care stau la baza acestui raport, înlătură orice îndoieli care mai pot persista şi subliniază faptul că l-am fi putut prinde pe Osama ben Laden la Tora Bora", se arată în raport.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici