Nouă mii de puşcaşi marini, trimişi în Afganistan imediat după anunţul strategiei lui Obama

Nouă mii de puşcaşi marini se pregătesc să fie mobilizaţi în sudul Afganistanului, pentru a lupta împotriva talibanilor, după ce preşedintele Barack Obama îşi va prezenta, marţi, noua strategie de război, afirmă înalţi oficiali americani, citaţi de Washington Post, în ediţia online de duminică.

139 afișări
Imaginea articolului Nouă mii de puşcaşi marini, trimişi în Afganistan imediat după anunţul strategiei lui Obama

Nouă mii de puşcaşi marini, trimişi în Afganistan imediat după anunţul strategiei lui Obama (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aceşti puşcaşi marini vor reprezenta primele trupe ce vor fi trimise în Afganistan, în cadrul noii viziuni militare preconizate de Obama. Forţele americane din provincia Helmand vor fi astfel dublate. Suplimentarea de trupe va constitui de asemenea un test major pentru Guvernul preşedintelui afgan Hamid Karzai şi pentru strategia de contrainsurgenţă a comandantului general al Statelor Unite şi al NATO în Afganistan, generalul Stanley A. McChrystal.

"Primele trupe care vor fi trimise vor fi puşcaşi marini (...). Am mers înainte în aşteptarea unei decizii. Şi avem lupte destul de grele în faţa noastră", le-a spus, sâmbătă, generalul James T. Conway, comandantul Corpului puşcaşilor marini, colegilor săi din Afganistan.

Puşcaşii marini vor fi urmaţi rapid de aproximativ 1.000 de instructori militari americani. Ei vor fi mobilizaţi în luna februarie, pentru a grăbi creşterea efectivelor armatei afgane şi ale poliţiei, au afirmat oficiali militari. Noile trupe nu vor fi mobilizate decât după ce Obama îşi defineşte noua strategie, într-un discurs susţinut la Academia militară americană de la West Point, din New York. Planul revizuit ar urma să solicite trimiterea a 30.000-35.000 de noi trupe, care vor fi trimise progresiv în următoarele 12-18 luni.

Această abordare pe etape este determinată în parte de lipsa de infrastructură a Afganistanului, care nu poate face faţă imediat unui număr mare de trupe americane. Ea va permite de asemenea preşedintelui să anuleze trimiterea unui anumit efectiv de trupe, dacă strategia promovată de McChrystal nu are rezultate sau dacă Guvernul lui Karzai nu îndeplineşte obiectivele de combatere a corupţiei şi a sărăciei în rândul poporului afgan, au declarat oficiali ai Casei Albe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici