SUA vor ca aliaţii NATO să trimită 10.000 de militari suplimentari în Afganistan

Statele Unite încearcă să îi convingă pe aliaţii NATO să trimită 10.000 de militari suplimentari în Afganistan în cadrul strategiei lui Barack Obama în regiune, în timp ce aceştia par dispuşi să trimită mai puţin de jumătate, relatează New York Times.

15 afișări
Imaginea articolului SUA vor ca aliaţii NATO să trimită 10.000 de militari suplimentari în Afganistan

SUA vor ca aliaţii NATO să trimită 10.000 de militari suplimentari în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele membre NATO şi aliaţii acestora sunt reticenţi faţă de suplimentarea trupelor pe fondul scăderii accentuate a popularităţii conflictului afgan din cauza corupţiei în cadrul Guvernului lui Hamid Karzai.

După câteva săptămâni de deliberări, Obama îşi va anunţa marţi politica privind conflictul din Afganistan, oficialii considerând că discursul acestuia va avea forţa să îi convingă pe aliaţi să îşi consolideze sprijinul faţă de acest conflict, deşi întâmpină unele dificultăţi în acest sens.

Olanda şi Canada discută strategiile de retragere menţinându-şi ferm această decizie, în timp ce consilierii lui Obama au sugerat că acesta intenţionează să trimită alţi aproximativ 30.000 de militari în regiune.

Diferenţa până la 40.000, ar urma să fie completată de aliaţi, deşi suplimentările ar include militarii trimişi pentru a asigura securitatea în timpul alegerilor prezidenţiale din Afganistan, şi cei meniţi să instruiască armata şi poliţia locală.

După ce Obama îşi va rosti discursul, iar secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, va face o declaraţie de sprijin, miniştrii de Externe ai NATO se vor reuni la Bruxelles joi şi vineri pentru a discuta situaţia din regiune, deşi decizia se va lua în urma unei alte reuniuni similare, împreună cu oficialii americani la 7 decembrie.

Rasmussen a discutat miercuri la Roma cu Guvernul italian, care părea dispus să trimită trupe suplimentare, iar ulterior la Varşovia, unde a primit acelaşi răspuns din partea oficialilor polonezi.

La rândul său premierul britanic Gordon Brown, s-a declarat optimist cu privire la faptul că mai multe state "vor trimite trupe suplimentare, mai mulţi instructori pentru poliţişti şi forţe civile de sprijin", sperând la circa 5.000 de militari.

Pentru moment, singurele state care nu au promis sprijin suplimentar sunt Franţa şi Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici