Democraţia în Europa şi Eurasia se confruntă cu atacuri tot mai agresive, avertizează Freedom House

Eforturile de democratizare din Europa şi Eurasia se confruntă cu noi atacuri, tot mai agresive, denunţă Freedom House - un ONG cu sediul la Washington care studiază şi promovează democraţia, libertăţile politice şi drepturile omului - în raportul "Naţiuni în Tranziţie 2015".

163 afișări
Imaginea articolului Democraţia în Europa şi Eurasia se confruntă cu atacuri tot mai agresive, avertizează Freedom House

Democraţia în Europa şi Eurasia se confruntă cu atacuri tot mai agresive, avertizează Freedom House (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Freedom House, care evaluează 29 de ţări din Europa Centrală şi Eurasia în acest raport, publicat luni, subliniază într-un comunicat că scorurile a aproape jumătate dintre ele marchează un regres.

"Regimurile autoritariste din Eurasia îşi avertizează neobosit popoarele că acţiuni în vederea democratizării, ca cele din Ucraina, pot sfârşi numai în haos, violenţă şi sărăcie", subliniază directoarea proiectului Naţiuni în Tranziţie Sylvana Habdank-Kolaczkowska, citată în comunicat.

"Pentru a le arăta că se înşală, este imperativ ca UE şi aliaţii săi să ofere o susţinere financiară şi politică mai solidă în vederea dezvoltării unei democraţii de succes în Ucraina", îndeamnă ea, apreciind că este vorba despre un "proces advers, iar promotorii democraţiei nu pot să se impună dacă nu sunt dispuşi să lupte mai puternic pentru a-şi atinge obiectivele".

Numărul ţărilor din Eurasia care au decăzut în clasament aproape s-a dublat în ultimii zece ani, relevă Freedom House în comunicat, apreciind că situaţia din Europa Centrală şi de Est este mai bună, prin comparaţie, dar avertizează că "agravarea corupţiei, abuzul de putere şi ascensiunea partidelor extremiste a lăsat multe ţări vulnerabile la interferenţa Moscovei".

"Având în vedere natura şi amploarea ameninţării, este necesar ca UE să facă mai mult pentru menţinerea normelor democratice în Europa", insistă Habdank-Kolaczkowska. "Puterea şi unitatea blocului (european) depind de menţinerea unei guvernanţe transparente şi responsabile în fiecare stat membru în parte", adaugă ea.

Dintre cele 29 de ţări a căror situaţie din 2014 a fost evaluată, 13 au fost clasate ca democraţii, şase ca regimuri în tranziţie, iar zece ca regimuri autoritariste, precizează ONG-ul în comunicat, notând că scorul mediu al democraţiei a scăzut anul trecut - o tendinţă care durează de zece ani -, iar 12 ţări au fost retrogradate.

Rusia a înregistrat în 2014 cel mai mare declin din ultimul deceniu, în contextul în care Kremlinul şi-a intensificat acţiunile de reprimare a disidenţei interne şi a căutat să destabilizeze noul Guvern al Ucrainei.

În schimb, în urma colapsului regimului corupt al fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi a două runde de alegeri "bine organizate şi competitive", Ucraina a şi-a îmbunătăţit scorul de anul trecut cu patru puncte.

Ungaria, care a înregistrat cel mai puternic declin în Europa Centrală şi de Est, a ieşit din categoria "democraţiilor consolidate". Retrogradarea la "democraţie semiconsolidată" are loc după şapte ani consecutivi de declin.

Patru din cele şapte state din Balcani evaluate au făcut paşi înapoi, în contextul situaţie precare a jurnaliştilor şi stagnării reformelor judiciare, precizează Freedom House în comunicat.

La nivelul regiunii Eurasia, restricţiile de ordin legislativ şi hărţuirea ONG-urilor de către guverne în Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Rusia şi Tadjikistan au condus la scăderea scorurilor pentru societatea civilă în toate cele patru ţări.

Singurele ţări din Eurasia în care s-au înregistrat îmbunătăţiri sunt Georgia, care a organizat pentru prima dată alegeri directe de primari în 2014, şi Ucraina.

Situaţia în Belarus, Turkmenistan şi Uzbekistan a rămas disperată, potrivit Freedom House.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, în afară de alegerile "libere dar incorecte" din Ungaria, scrutine din Polonia şi România au fost afectate de proasta gestionare şi probleme tehnice.

Ţările cu cele mai bune scoruri în privinţa presei independente - Estonia, Letonia şi Lituania - au depus eforturi pentru a răspunde "adecvat" atacurilor propagandei din Rusia. Slovacia a fost retrogradată la această categorie, din cauza concentrării mari a proprietăţii media.

Singura ţară din regiunea central şi est-europeană care a înregistrat un scor general mai bun a fost Cehia, în care situaţia s-a calmat după scandalurile politice şi instabilitatea din 2013.

În regiunea Balcanilor, Macedonia a fost retrogradată la "regim în tranziţie" în raportul de anul trecut, iar situaţia a continuat să se înrăutăţească la categoriile proces electoral şi societate civilă.

Ameninţările la adresa independenţei presei şi erodarea standardelor jurnalistice a condus la retrogradarea Muntenegrului şi Serbiei.

Reformele guvernamentale şi efectuarea unor paşi în combaterea corupţiei au adus Albaniei o îmbunătăţire, singura ţară din Balcani care a obţinut un câştig pe ansamblu în 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici