Deputat irakian: Grupul Stat Islamic cumpără armament din România. Reacţia MAE la ”acuzaţiile denigratoare”

Un parlamentar irakian a declarat că gruparea teroristă Stat Islamic este pe punctul de a achiziţiona muniţie în valoare de 300 de milioane de dolari din România, însă ambasadorul român în Irak, Iacob Prada, a negat că statul român ar fi încheiat un contract de armament cu organizaţia jihadistă.

4677 afișări
Imaginea articolului Deputat irakian: Grupul Stat Islamic cumpără armament din România. Reacţia MAE la ”acuzaţiile denigratoare”

Deputat irakian: Grupul Stat Islamic cumpără armament din România. Ambasadorul român neagă acuzaţiile (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului IraqiNews.com, preşedintele Comisiei parlamentare irakiene pentru Securitate şi Apărare, Hakim Zamili, i-a cerut sâmbătă premierului Haider al-Abadi să intervină imediat pentru a opri furnizarea muniţiei în valoare de 300 de milioane de dolari, achiziţionată de gruparea Stat Islamic (SI) din România şi finanţată dintr-un stat învecinat cu Irakul.

"Îi cer premierului să intervină imediat pentru a opri SI să achiziţioneze din România muniţia în valoare de 300 de milioane de dolari (...). Acest contract este finanţat dintr-o ţară vecină", se arată într-un comunicat al lui Hakim Zamili.

Ambasadorul român în Irak, Iacob Prada, a dezminţit duminică informaţia potrivit căreia România ar fi încheiat un acord de armament cu gruparea Stat Islamic, precizând că toate exporturile de armament către Irak sunt aduse la cunoştinţa Guvernului irakian, notează site-ul IraqiNews.com.

"Informaţia privind armament românesc şi provizii furnizate grupării SI este incorectă", a declarat ambasadorul român, adăugând de asemenea că "România nu furnizează armament nici unuia dintre statele învecinate cu Irakul".

"Toate exporturile de armament din Irak sunt aduse la cunoştinţa Guvernului irakian, iar ambasada le are în evidenţă", a adăugat ambasadorul român Iacob Prada.

MAE respinge afirmaţiile "denigratoare" privind vânzarea de arme româneşti către ISIL

Ministerul de Externe a precizat, luni, că respinge "cu tărie" afirmaţiile şefului Comisiei de Apărare şi Securitate din Parlamentul irakian privind presupusa vânzare de armament românesc către ISIL şi a subliniat că astfel de declaraţii "denigratoare" pot afecta relaţiile româno-irakiene.

Referitor la publicarea în media irakiană a unor declaraţii privind presupusa vânzare de armament românesc către ISIL, România "respinge cu tărie astfel de afirmaţii, care sunt complet nefondate", precizează MAE, într-un comunicat.

"Ministerul Afacerilor Externe dezavuează afirmaţiile şefului Comisiei de Apărare şi Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directă la presupuse legături comerciale între statul român şi o organizaţie considerată teroristă de către întreaga comunitate internaţională", se arată în comunicat.

MAE solicită parlamentarului irakian să prezinte scuze în mod public pentru acuzaţiile sale nefondate, subliniind că "acest tip de afirmaţii denigratoare pot afecta relaţiile bilaterale româno-irakiene".

În urma instrucţiunilor primite de la Centrala MAE, Ambasada României la Bagdad a întreprins demersuri pe lângă autorităţile irakiene pentru lămurirea situaţiei.

MAE informează că ambasadorul român la Bagdad, Iacob Prada, a fost primit în regim de urgenţă, la 31 ianuarie, de către preşedintele Parlamentului Republicii Irak şi a prezentat poziţia autorităţilor române asupra acest subiect.

Oficialul irakian şi-a exprimat regretul faţă de faptul că un membru al Parlamentului a făcut astfel de afirmaţii "denigratoare", calificând situaţia drept "inacceptabilă". El a dat asigurări că va lua măsuri pentru clarificarea situaţiei create.

Totodată, un demers similar al Ambasadei României la Bagdad la conducerea Ministerului irakian al Afacerilor Externe este în curs.

"România va continua să sprijine statul irakian în lupta împotriva terorismului şi în restabilirea unui climat de stabilitate şi securitate pentru toate componentele etnice şi confesionale ale societăţii irakiene. România contribuie la eforturile internaţionale de combatere a terorismului şi va continua să fie implicată în lupta împotriva acestui flagel. România este membru al Coaliţiei internaţionale anti-ISIL şi reafirmă angajamentul său de a combate terorismului transnaţional şi a fenomenele extremiste violente", precizează MAE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici