Deutsche Welle: Tiraspolul acuză unele ONG-uri din Transnistria de legături cu serviciile române de informaţii

Regimul de la Tiraspol încearcă să slăbească şi mai mult stabilitatea fragilă din regiune, vizând membri ai unor organizaţii nonguvernamentale (ONG) care promovează democraţia, pe care le acuză de legături cu serviciile române de informaţii, relatează Deutsche Welle (DW) în pagina electronică.

605 afișări
Imaginea articolului Deutsche Welle: Tiraspolul acuză unele ONG-uri din Transnistria de legături cu serviciile române de informaţii

Deutsche Welle: Tiraspolul acuză unele ONG-uri din Transnistria de legături cu serviciile române de informaţii (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Potrivit Deutsche Welle, tot mai mulţi cetăţeni moldoveni sunt răpiţi de către miliţia transnistreană, pe teritoriul regiunii separatiste. Separatiştii creează probleme Guvernului de la Chişinău de mai mult timp, dar situaţia s-a înrăutăţit recent, notează postul german.

Cetăţenii moldoveni răpiţi sunt eliberaţi în schimbul unor răscumpărări cu valori cuprinse între 20.000 şi 200.000 de euro, scrie DW, adăugând că în închisori se practică tortura şi abuzurile, iar rudele celor încarceraţi sunt puse să plătească pentru a le asigura un tratament "mai uman" celor care nu sunt răscumpăraţi.

Potrivit ONG-ului Promo-LEX, membrii familiei unui deţinut sunt obligaţi să plătească 20 de euro administraţiei penitenciarului pentru ca deţinutul să primească un pachet cu mâncare şi 40 de euro dacă vor să-l poată vizita în închisoare. O prelungire a timpului pe care îl poate petrece în curtea închisorii costă 60 de euro, potrivit unui raport prezentat de organizaţie.

- Frica de scenariul ucrainean

"Republica" Transnistria s-a despărţit de Republica Moldova la începutul anilor '90, dar nu este recunoscută de către comunitatea internaţională. În regiune funcţionează un sistem paralel care ignoră toate prevederile Constituţiei moldoveneşti şi dreptul internaţional, potrivit postului german.

O serie de ONG-uri locale au atras atenţia asupra încălcării drepturilor omului în Transnistria, însă cea mai mare parte a activităţilor lor a fost blocată de către regim.

Republica Moldova nu a intervenit, până în prezent. În contextul situaţiei fragile din regiune create de conflictul armat din Ucraina este puţin probabil ca Guvernul de la Chişinău să vrea să provoace contraatacuri din partea Transnistriei sau Moscovei, scrie DW.

Aproximativ 2.000 de militari ruşi şi armament greu sunt staţionaţi în Transnistria. La Chişinău, mulţi se tem că scenariul din Ucraina poate fi extins în Republica Moldova. În martie 2014, separatiştii proruşi din Peninsula ucraineană Crimeea şi-au proclamat independenţa faţă de Ucraina, iar la scurt timp după aceea peninsula a fost anexată de Rusia.

- Presiuni tot mai mari asupra ONG-urilor

Una dintre organizaţiile nonguvernamentale în continuare active este Promo-Lex, cu sediul la Chişinău. Membrii ei luptă activ pentru respectarea drepturilor omului în întreaga regiune, inclusiv în Transnistria. Din acest motiv, ei sunt ţinta regimului.

Serviciul transnistrean de informaţii - KGB - a anunţat în aprilie că membri din cadrul Promo-Lex urmau să fie daţi în judecată pentru că au acceptat finanţări din Occident - din România, scrie DW - şi ameninţă securitatea regională. Ei sunt acuzaţi, de asemenea, că "influenţează ideologic" populaţia.

Ion Manole, directorul organizaţiei Promo-Lex, care a activat în regiune în ultimii 12 ani, declară pentru DW că este îngrijorat de evoluţiile curente.

"Mai mulţi membri ONG şi jurnalişti se confruntă cu intimidări şi calomnii doar pentru că luptă pentru drepturile omului", a declarat Manole.

El se declară convins că noua lege transnistreană "împotriva agenţilor străini" vizează interzicerea ONG-urilor.

Până în prezent aproximativ 40 de organizaţii şi asociaţii ale societăţii civile şi-au anunţat susţinerea faţă de Promo-Lex şi au îndemnat Guvernul de la Chişinău să acţioneze. Într-o scrisoare, ele şi-au exprimat "îngrijorarea faţă de siguranţa şi integritatea fizică a celor care activează în Transnistria în numele ONG-ului".

Comunitatea internaţională a criticat şi ea acţiunile autorităţilor separatiste proruse. Gerald Staberock, secretarul general al Organizaţiei mondiale împotriva torturii, este doar una dintre vocile critice. Staberock consideră, scrie DW, că declaraţiile serviciului transnistrean de informaţii împotriva Promo-Lex constituie altă încercare de a pune căluş organizaţiilor independente care activează în domeniul drepturilor omului.

- "Sabotare"

Liderul separatist transnistean Evgheni Şevciuk a intervenit pe această temă. El a declarat într-un talk-show de televiziune că autorităţile sale au descoperit legături clare între membri Promo-Lex şi Serviciul Român de Informaţii (SRI).

"Toate semnele arată că aceşti membri ONG sunt implicaţi în (acţiuni de) sabotare îndreptate împotriva Transnistriei", a declarat Şevciuk.

Manole se declară convins că aceste acuzaţii au scopul să distrugă încrederea populaţiei locale în ONG-ul pare îl conduce.

Ruslan Şevcenko, un politolog moldovean, este de părere că autorităţile transnistrene vor continua cu disperare să încerce să blocheze activităţile ONG-ului, din cauza "tendinţelor proeuropene şi democratice" ale organizaţiei.

"ONG-urile din Transnistria se află într-o situaţie dificilă", declară politologul pentru Deutsche Welle. "Regimul nedrept va continua să persecute membrii ONG-urilor, deoarece aceste organizaţii oferă populaţiei o alternativă clară", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici