DEZACORD între Angela Merkel şi Viktor Orban în timpul vizitei cancelarului german la Budapesta

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a criticat pe premierul ungar, Viktor Orban, din cauza modului în care Guvernul său tratează opoziţia, societatea civilă şi presa şi l-a înfruntat pe tema definiţiei democraţiei, în cadrul vizitei efectuate luni la Budapesta, comentează EUObserver.com.

2342 afișări
Imaginea articolului DEZACORD între Angela Merkel şi Viktor Orban în timpul vizitei cancelarului german la Budapesta

DEZACORD între Angela Merkel şi Viktor Orban în timpul vizitei cancelarului german la Budapesta

Într-o conferinţă de presă comună adesea tensionată, Merkel şi-a exprimat îndoiala cu privire la interpretarea dată de Orban democraţiei. "Sincer, nu înţeleg ce înseamnă iliberal atunci când este vorba despre democraţie", a declarat ea, referindu-se la discursul lui Orban de anul trecut în care spunea că va face din Ungaria un stat "iliberal" şi oferea ca exemplu Rusia şi Turcia.

Dar Orban i-a răspuns că "nu toate democraţiile trebuie să fie liberale". "Cei care afirmă că democraţia este neapărat liberală încearcă să pună o şcoală de gândire deasupra alteia şi nu putem admite asta", a adăugat el.

Merkel a criticat de asemenea felul în care premierul ungar îi tratează pe cei care au opinii diferite, afirmând că societăţile se dezvoltă prin dialog. "Este foarte important într-o democraţie, inclusiv când cineva are o mare majoritate, să se recunoască rolul opoziţiei, societăţii civile şi presei", a subliniat cancelarul german.

Vizita lui Merkel este considerată un efort de a consolida relaţiile cu Ungaria, pe fondul încercărilor lui Orban de a se apropia de preşedintele rus Vladimir Putin, care urmează să vină la Budapesta la 17 februarie.

De altfel, Merkel a făcut presiuni asupra lui Orban pe tema Rusiei, pentru a se asigura că Ungaria susţine în continuare sancţiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. Ea a amintit că Ungaria nu este singurul stat UE care depinde de gazul rusesc. Cancelarul a subliniat însă că Germania nu va oferi armament Ucrainei, în cadrul conflictului său cu separatiştii proruşi.

Orban, deşi a susţinut sancţiunile, a criticat impactul lor economicasupra statelor UE, afirmând anul trecut că Europa "s-a împuşcat singură în picior".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici