Doi britanici din cadrul grupării SI, ucişi în Siria într-un atac cu avioane fără pilot britanice

Doi luptători britanici din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost ucişi în Siria, într-un atac cu un avion fără pilot aparţinânf Forţelor aeriene regale (RAF), ordonat fără aprobarea Parlamentului, relatează Sky News online.

385 afișări
Imaginea articolului Doi britanici din cadrul grupării SI, ucişi în Siria într-un atac cu avioane fără pilot britanice

Doi britanici din cadrul grupării SI, ucişi în Siria într-un atac cu avioane fără pilot britanice (Imagine: Hepta)

Reyaad Khan din Cardiff şi Ruhul Amin din Aberdeen au fost ucişi într-o "acţiune de autoapărare", care a avut loc fără aprobarea Parlamentului, a confirmat David Cameron.

Critici au denunţat imediat "atacul secret" ca "fără precedent" şi "îngrijorător".

Un al treilea britanic, Junaid Hussain, a fost ucis înr-un atac cu un avion american fără pilot, şase zile mai târziu, pe 24 august, a dezvăluit Cameron luni.

Toţi cei trei britanici au fost ucişi la Rakka, în Siria, considerată capitala "califatului" anunţat de jihadişti.

Cameron a apărat atacul, în Camera Comunelor, apreciind că a fost "necesar şi proporţionat".

Cel puţin şase atacuri teroriste împotriva Marii Britanii au fost dejucate în ultimele 12 luni, le-a spus el parlamentarilor.

Riscurile cu care se confruntă Marea Britanie în privinţa violenţelor extremiste "sunt mai acute, în prezent, ca niciodată", a subliniat premierul.

Atacul RAF l-au vizat în mod expres pe Khan, dar au fost ucişi şi Amin şi încă un bărbat.

Khan a plecat în Siria la sfârşitul lui 2013 şi a apărut într-o înregistrare video în care-i îndemna pe occidentali să se alăture SI în Siria şi Irak.

Potrivit Sky News, toţi cei trei britanici ucişi erau "bine cunoscuţi" serviciilor britanice de securitate.

Hussain era un "lider important" în campania cibernetică a SI.

Însă întrebarea este dacă publicul va considera aceste ucideri ca pe nişte acţiuni necesare de "autoapărare" sau ca pe nişte "execuţii extrajudiciare", comentează postul.

Fostul comandant al armatei britanice, Lord Dannatt, a declarat pentru Sky News că aceste ucideri nu respectă mandatul încredinţat de Parlament.

Mama lui Khan l-a rugat, anterior, pe fiul ei să revină acasă, într-o intervenţie pe Sky News. "Eşti singurul meu fiu. Te rog să te întorci înainte să nu fie prea târziu", spunea ea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici